Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2012

n3 31.12.2012

tanak ketinggalan update penhujung hari tahun 2012..
selamat tinggal 2012 yg byk pengalaman manis dlm hidup...
dikurniakan rezeki yg tidak putus2..dan yg lebih manis diberi peluang
sekali lagi merasai pengalaman mengandung dan melahirkan anak..
lagi manis Allah kurniakan seorang puteri bg melengkapi keluargaku...;)
Alhamdulillah..

meskipun 2011 telah pun berlalu..tidak boleh luput dingatan Allah sgt
mengujiku...namun sbg hamba aku redha dan berdoa agar Allah beri
kekuatan dlm menghadapinya...setahun air mata menemani setiap solatku..
namun aku yakin setiap dugaan Allah tetap akn beri kemanisan..
syukurlah aku tabah menghadapinya...

muncul pula 2013...seakan2 tak percaya aku masih hidup dibumi Allah ini..
igtkan 2012 bumi dah lenyap..hehe..berdoa agar Allah tetapkan iman..agar aku dpt menjadi
hambaMu yg soleh...berdoa agar memperoleh kejayaan...dlm apa jua bidang..
berdoa agar tetapkan iman suamiku..agar terus menyayangi dan mencintai kami hingga
akhir hayat beliau...berdoa agar Allah …

Pilih kasih menantu

Tertarik ngan tajuk wanita hari ini di tv3..pilih kasih menantu tajuk dia.. tetiba fikiran melayang2 teringat kisah 5 taun dulu...masa aku mula2 jadi isteri...nebes kemain lagi... korang sayang mertua tak..?..ader yg gado ngan mertua?...ishhh jgn...mertua juga umpama ibu bapa sendiri...aku pun maseh berusaha nak jadikan mertua mcm mak bapak sendiri...tapi tu bukan lah mudah okehhh..

Ibu mertuaku agak cerewet orgnyer...sgt pembersih...rumah berkilat..mmg x der habuk...bab mkn jugak agak cerewet...minyak2 sgt x mkn..air minum jugak x manis sebab tu mak mertua sgt slim..hehe...penah aku ditegur wuat air teh o...manis katanya...walaupun rasa sikit tercabar coz dah 20 taun wuat ayaq tea o..hehehe...namun aku amek teguran itu sbg pembelajaran...rupanya mak mertua penawar org nyer...ini terbukti bla adik2 merungut kuey yg mak buat tak manis...ihihi...jaga kesihatan adik2ku...

Penah jugak aku ditegur masa nak msk nasik goreng...byk minyak katanyer...ishhh...sekali lg aku terasa...keluarga aku…

Pagi....pagi...n3 suka suki hati aku jer...

Bangun pagi2...b3rsihkan diri...mengadap yg SATU..agar dilindungi dan dirahmati...suami maseh bermalasan..anak kecil menggeliat2 sambil buat bunyi2..abg2 besar pulak maseh lena diulit mimpi.. :)..tersenyum bla tgk telatah insan2 yg aku sayangi ini...

Aku m3sti cepat..baju belom digosok..baju anak2 ke taska belum dikemas...nak sediakan air panas utk mandikan putera2ku..maklum la rumah x der heater...mcm ni ler rutin harian..sdg gosok baju utk suami tercinta terdengar pula sore anak kecil merengek2...aku biarkan..kejap lg pasti tdur kembali...suami maseh membersihkan diri..owh,..cerek didapur dah menjerit nyaring..masa utk bgnkan putera2ku dan memandikan mereka,,, yeah..time ni yg agak mencabar., coz anak2 susah nak bgn pagi...mcm2 kena buat nak bgnkn anak2..geletek sana...geletek sini..dan kalo x menjadi jugak akan kedengaran la sore nada tinggi mamamu...huh..maka kedengaran ler tangisan anak2 yg dikaco tidurnya..ape nak buat anak2...ini la yg akn kamu2 lalui nanti..biasakan diri..

Ana…

UTK SESEORANG..BOLEY TAJUK MCM NI...?

firstly...aku amat2 la sedey coz br aku pasan yg sorang kawan dah delete aku dr fren list dia...ok..fine..aku tak kisah pun kalo dah tanak kawan ngn aku..huhu...

Cuma...aku sedikit terkilan andai ini terjadi disebabkan korang yg cipta pergaduhqn n aku dilibatkan...kemon lerr...mmg aku tersepit...n jgn pulak sangka aku sebelah mana2 pihak..tidak...kita dah dewasa..buat la cr dewasa...seorang kwn harus hormati perasaan kawan..rahsia disimpan rapi...andai itu yg dipinta..jgn jaja2 ceritanya...takut berbalik pada kita..Allah tu adil,,.

Dan...kepada kwn yg dah tanak mengaku kwn dgn aku tu..x pe lah...aku still ok..kudoakan agar sihat n success selamanya..cuma nak bg tau lerrr...aku x citer ape2 pun..blog ko pun org lain yg bg tau dia..kalo x dah lama korang perang teluk...aku just jd pendengar..so terpulang padamu...

Mmg x best dok dlm opis member2 dok gadoh...ishh...so bad...kepada kawan ituh..jgn marah...tq 4 the gift to my new doter...aku blom ucap thanks kan...so hopefully kita x berm…

Berpantang 44 hari

Huish..penat jugak jadik suri rumah ni..tapi enjoy jerk..pepandai la ko nak manage ur time..lagi best b la leh on9 anytime kan..kejap jengah kawan muka buku..kejap2 tgk e mel yg groupon antor..ish menggiler tgk groupon pulak ler nih..kejap2 tgk blog pulak...wahhhh...suka..suka...;)

Pengalaman berpantang 44 hari..
Ader lg ker zaman sekarang org pantang ketat mcm dulu2..ntah lar.., maybe ader..aku pulak 2 minggu pertama mmg aku jaga sgt..mkn pun ikn selar rebus ngan sawi rebus...bersalin kali ke 3 ni 2 minggu pertama ibu m3rtuaku yg jaga..coz ayah sibuk sikit 2 minggu tuh..bersalin sblm2 ni ayah aku yg jaga..haa..korang mesti berpantang mak yg jagakan..untunglah pd sesiapa maseh ader mak...aku mak dah tak der..mak tiri pulak keje..jadik ayah la yg ambik aleh tugas jaga aku...lagi pun aku je pun sorang anak pompuan beliau..hak..hak..:)

MAKAN SEMASA BERPANTANG

semasa berpantang 2 minggu pertama aku mkn ikan selar masak singgang dgn sawi rebus jerk..itu jer dok ulang2 selama 2 minggu..sara…

Bersalin secara pembedahan part II

Yeay..yeay..amni tdo dgn nyenyaknyer..so nak sambung story..sila jgn jemu bc..ala..time jaga konter..helpdesk..x ler bosan sgt kan..kihkih..ala..aku sure ader silent readers yg ikt blog kering aku ni member opis gak..tak pe..akak x marah dek..teruskan membaca..ehh..semalam statistik blog ni naik puleksss.heee..

So operation tamat dgn jayanya..aku disorong utk dihantar ke wad..masa nak masukm lif staf nurse panggil en usben dlm bilik menunggu..dr jauh aku nampak en usben senyum lebar..aku pun senyum jugak..aku tnya dah tgk anak ker..rupanya dia dah tgk dah coz lepas nurse bersihkan baby terus depa panggil en usben utk qamatkan..terharu tau biler usben kucup dahi n ucap timer kaseh..tetibeee rasa nak nanges time tuh...aper yg pasti aku nampak en usben sgt happy ngan kehadiran puteri kami tuh..

Lepas operate kaki x raser paper kan..aku dah mula isau b la ubt bius mula ilang..okeh..tetibe bdn mula rasa gatai2...n terasa mual nak muntah...ye..itulah implikasi ubt bius berkenaan..bdn aku mm…

Bersalin secara pembedahan

Seperti yang dijanjikan aku akan cerita pasai besalin rituh..ini adalah pengalaman ke 3 bersalin n kali ke 2 bersalin secara pembedahan...kali ini aku yg pilih utk bersalin begitu setelah berbincang dgn doktor pakar..berat jugak nak wat keputusan itu..tapi demi anak..aku x sanggup baby yg tanggung risiko..memandangkan aku ader sejarah baby besar2 sebelum ni...doc risau baby akn sangkut bahu..

So doc terus set tarikh pembedahan..kena check in Hospital Putrajaya petang sebelum pembedahan..mmg takut...saper x takut..teringat 4 thn dulu masa melahirkan aqil..sakit selepas ubt bius hilang mmg perit...tapi aku kena kuat semangat...28 nov ..petang..aku ditemani suami..anak2 n mak ayahku...check in dlm pkl 3.30 pm gituh...malangnya Hospital Putrajaya dah x benarkan kanak2 bawah 12 masuk..part ni mmg aku touching giler coz akif meraung2 nak ikut aku n usben..sian dia..:(...

Anak2 usben antar kampung...mak mertua jaga...berjauhan dgn anak2 juga adelah sgt menyiksakan...tapi apekan daya..mampu…

Kabus..

Dari malam tadi sampai pg ni terasa sejuk nyaman..syukurlah...pg2 tadi bukak sliding door kat balkoni terpesona tgk pemandangan yg jarang berlaku kat putrajaya ni aku rasa...kabus tebal..mmg sejuk...dan kesejukan itu maseh terasa sehingga jam mencecah pukul 8.00 am...semalam hujan lebat..

Punya la dah lama x mkn nasik goreng...pg ni terasa janggal pulek mkn nasik goreng..hehehe...ngengader nak sgt mkn..naper tetiba aku rasa nyesal pulak..hampeh...amni masih lena diulit intan..best kot tdo..sejuk la katakan..byk mender difikiran..kdg2 ntah hape2 aku fikir n melayang2...sedih coz nak update blog tapi gambo x leh nak upload.mencik..

Kepada yg maseh sudi jengah blog kering aku nie tq so much...sorry coz tiada gambo..so korang byg2kan jer lah..hahaha..errr..masih terbayang2 itu buah lulian...aduhhhh...mmg nak kena mkn jugak nie...
posted from Bloggeroid

Merdeka..,,,!!

Setelah berjaya menjalani proses berpantang selama 44 hari..maka hari ini dahku merdeka...yahoooo...tapi sebenarnya merdekaku ini jugak merisaukan coz elok2 boley reduced 11kg masa tempoh berpantang...isau plak lepas ni berat naik mendadak pulak...

Okeh citer pasai berat ni aku kalu melahirkan anak mmg mudah berat bdn nak turun..biasanya akan turun lebey dr masa belum pregnant...tp...berat jugak akn mudah naik...:(..x tau la pasai aper..sblm ni ader amek perancang keluarga..yg jenis cucuk tuh...berat naik 10kg dlm masa setahun...nak turun..mak aiii x turun2...hmmm..

Sesaper yg penah berpantang sure rasa nak mkn mcm2 kan...hehe..mcm tu la aku tengah rase..mcm2 nak mkn..especially durian crepe yg tgh hot diperkatakan...huihhhh...meleles dah ayaq liuq nie...okeh..masa cukup cemburukan aku b la nam berblog nie..nanti nak update story masa kelahiran amni pulak..tungguuu..
posted from Bloggeroid

pagi2 udah gempar

Gempar..pg2  lagi udah bikin kecoh anakku...mama baru geliat sana sini sambil nak manja2 ngan papa kamu x jadi coz akif tetiba mangun lantas bukak pampers beliau yg penuh najis...tekejut cimpanzi mamamu nak...huuu...mata blm bukak sepenuhnya...aku pantas bgn lalu mencapai pampers yg akif bukak tuh...tapi nahhhh....isi perut beliau terjatuh sket atas tilam...huuuu....so pepagi lg mama udah ader keje...

sikecik amni dok menggeliat2..tp blm lg nak mangun...syukurlah amni mmg byk tdo dr berjaga..x mcm abg2 dia dulu..smpai stress aku..penat sgt...smbil taip2 ni ngah mkn roti ngan ayaq kopi..sambil tgk tanyalah ustaz kat tv9...santapan rohani g2...

tgk sikecik amni aku selalu terbayang org yg buang2 anak ni..sgt zalim kan...rasa kesian sgt tgk anak kecik yg x tau nak buat ape pun..tgk amni bernafas...kadang2 terkejut..kadang2 senyum,.kadang2 ketawa...dlm hati sentiasa berdoa Allah panjangkan umur anak2 ku...x sanggup kehilangan mereka...cepatla besar wahai amni..coz mama sgt belas tgk amni …

tak tentu arah..

tgk anakku lena tdo dlm buaian..dlm kotak fikiran mcm2 benda menerawang..mana nak pikir..
majlis aqiqah amni...
besday en suami x lama lagi...nak wuat surprise mender nie...
tengahari nak masak aper..
b la aku nak mandi nie..
cepatlah gaji masuk...
planning nak bwk anak2 gi jenjalan lepas abes pantang nanti....

arghhhh...baek p mandi dulu...bye..;)