Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2012

Anemia @ Hemoglobin Rendah ketika hamil

Salam semua...^_^

wah...sejak akhir2 ni rajin pulak update blog....ntah...tetibe jerk....

Hari ni check up for 33 weeks... ari ni masuk kali ke - 3 result hb aku rendah...:(
Tak tau naper..maybe aku selalu skip mkn ubat obimin tu kot...kalu ikut diet aku sepanjang  ngandung neh mmg suka sgt mkn seafood n daging....teriba teringat daging kambing....arghhhh...sedapnyer mkn nasik arab ngan daging kambing kat saba cyberjaya tuh...nyum nyum...:D

Nurse n dokte dah bising2...:(...Ya Allah... salah aku x mkn ubt ikut aturan...kali ni dokte dah x bg obimin coz dia kata dah x jalan..so dia bg ubat lain,,,



Taraaa....ni la ubatnyer...saper penah mkn...mudah2an hb aku ok la hendaknyer 2 minggu lagik...
Sedikit info buat tuan2 n puan2 mengenai ANEMIA :

Apa itu Anemia?


Kurang darah ialah keadaan di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, seorang yang mengidap kurang darah mempunyai kepekatan darah merah kurang dari 9 gm peratus hemoglobin
Punca kurang darah

Ada bebera…

Sayang anakku sayang....

Salam semua... ;)
Semoga hari-hari yang kita lalui lebih bermakna dgn orang2 yg kita kasihi... Anak2ku dah semakin membesar...makin nakal...makin pandai berkata2 hingga kadang2 buat mamamu ketawa berdekah2 tanpa menghiraukan orang...hehehe...sekarang aku suka lawan cakap ngan aqil...ader jer jawapan dia yg boleh wuat aku senyum sensorang n ketawa...sekurang2nya leh jugak jadik terapi jiwa...
citer pasai anak sulungku aqil...dah 4 tahun lebey dia...seorang abang yg byk beralah dgn adik dia...kadang2 aku kesian tgk aqil... :(...n kadang2 aku amat tersentuh tgk perilaku dia....cepat faham dgn situasi..,,
cth 1: kalo dulu aqil akan conquer henpon aku or tab aku ....tapi skrg adik yg akan conquer dulu...maka..aqil akan beralah...tgk adik main  kat tepi jerk....kadang2 kaco gak adik main coz adik suka main tekan jerk...bukan faham sgt...hehehh...selalu jugak dia stay up nak main game ...lepas adik da t do...:(...masa tu baru dia lepas gian main game sampai kol 1.00 am...at last kena marah …

Dah tak lama dah

Salam semua...;)

Tentu anda2 semua maseh dalam mood rayer kan...hehehhe...
Eh taun ni aku belom pun jejak mana2 umah open house...jemputan tau n ni pon x macam taun lepas...
Mintak maaf la kalo x dapat nak memenuhi jemputan kalian...aku ni dah x larat sgt nak berjalan2...byk stay kat umah jerk....badan sakit sana sini...jalan pun dah mcm robot aku rasa...pelan giler...:(...x sabar nak deliver baby neh...

Masuk bulan ni kandungan dah cecah 33 minggu...maknanya ada 3 minggu lagi ....ishhh...x sabar rasa dah nak pegang anak mama nie...dok dalam perot dah x selesa agaknya...bila baby wuat gerakan aku dah mula rasa sakit2...huhu...atas arahan dokter aku akan lahirkan baby ni semasa kandungan 36 minggu sahaja..bukan 40 minggu lagi...ada masalah sket...mudah2an sumer ok la hendaknya...

Sabtu lepas baru aku beli barang2 utk baby...tak tau naper kali ni lambat aku prepare sumer tu...anak2 mmg excited nak sambut adik baru..:)...teruja derang wehhhh....masa beli sumer barang2 baby derang pon seb…