Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2014

anak anugerah terindah

Alhamdulillah.. anak2 sedang lena diulit intan.. tapi mata aku plak kemain liat nak pejam.. panas cuaca skrg..huhu..usben tak de kat rumah.. ngeteh ngan kawan katenyer... aku sebenarnya ok jerk... rimas gak nengok dia 24 jam kat umah..hahaha.. boley plak gitew erk?.. alah.. biasalahh org laki jgn dikongkong sgt.. lagi kau kongkong lg memberontak la derang.. tercabar ego sbg laki tauk..



B la tgk wajah anak2.. masih mcm tak caye aku dah ade 4 org anak.. serius.. terasa mcm tua lah pulak.. tak okey.. ahkak still muda..cuma tak belia sajerk.. baru 33 tahun okeyyy.. :p

Menjaga n mendidik anak ni bukan mudah rupanya.. besar tanggungjawab nak.menjaga amanah Allah ni.. kadang terasa marah ngan diri sendiri b la aku mcm tak mampu.. tp kuatkan semangat semula kerana setiap perancangan Allah adlh yg paling hebat n Allah takkan menduga aku n suami di luar kemampuan kami.. Allah nak kami usaha.. n lebih byk mendekatkan diri kepadanya.. Moga.Allah berikan kami petunjuk...diberi kesihatan yg baik de…

magic mug

Tadaaa... da lama nak beli magic mug ni... masa mula aku kenal magic mug ni ader sorang pemaju jual.. tu pon gamba pokok tak silap.. mug ni akan bertukar keluar gambar b la air panas kita isi dalam mug tu.. kalo mug tu sejuk.. kaler itam je lahhh...
Kebetulan masa aku cuti bersalin rituh ader mak saudara aku jual.. so aku tnya la leh ke boh gambar sendiri,..tup2 dia kata boley... halahhhh.. terus pejam mata bayaq online ..huhu..pada aku utk sebijik mug ni rege rm 50 mmg mahallah,.. tapi b la tgk gambo aku n suami serta anak2 timbul time aku bancuh air kopi tu.. rasa berbaloi plak.. air kopi pait tu bley plak aku rasa manisss je,..hahhaha.. tu tipu.. sila jgn percaya.. hak..hak.. pahit totap la pahit kan..??

Nak sedapkan hati sendiri anggap je lah mcm beli hadiah utk diri sendiri..hahahah... maaflah anak2.. mama da bawak mug ni pegi opis.. kalo tinggal kat rumah alamat tak lama kot jangka hayatnyer... mana yg berebut.. peh tu asik tuang air panas then buang air.. membazir tu anak2.. j…

stock susu EBM utk awra (mampukah aku)

Hihihi.. gitew tajuk diberi utk n3 ni..


Ini hasil perahan kedua ptg tadi..  Ternyata keluaran susu ni tak menentu.. kadang sikit..kadang byk... memandangkan aku lmbt wat stock susu hari tu..maka tiadalah simpanan stock melimpah dlm freezer..huhu.. tiap2 hari aku bekalkan stock yg aku perah hari sebelumnya..

Dan.. aku terpaksa redho bla awra terpaksa campur susu formula dah.. smpai 3 bulan je aku mampu fully breastfeed awra... :(.. sedih..mmg sedih.. biarpun tak byk awra minum susu formula tu.. hanya 2onz sehari tp aku ttp keciwa..huhuhu.. keciwa pon tak guna ... mmg salah diri sendiri.. so mommy2 sila jgn wat mcm akak ye. Sediakan stock awal2...

Ramadan da tak lama.. ade sedikit gusar di situ coz aku biasanya akak berpinar2 lepas pump. . Nampaknya terpaksa amek supplement kalo aku masih nak bagi awra susu..huhu.. tgh survey2 lg ni.. samada umma lacto..tak pun esp shaklee..

Ok lah korang.. awra baru balek dr taska ni.. da tdo pon tu.. jadi aku nak pump lagi sedas.. bekalan utk awra es…

awra 3 month ++

Samat pagi sumer..malam tadi panas sangat kan..??..ke aku je rasa panas membahang asmara tu.?..hehehe..

So pagi2 ni meh tgk awra ku.. dah 3 bulan dah kenit ni.. Alhamdulillah.. berat 5.4kg timbang 3 bulan haritu.. lega sgt2.. awra cukup berat dgn fully minum susu mama..


Progress awra ..da pandai balas senyuman n gelak2.. mama sooo happy nak.. b la mama sunyum..awra sunyum balik kat mama.. haih la.. rasa mao gigit pipi awra..huhu..nak pulak b la mama ajak awra sembang2..kemain dia kuarkan sore anje2..awww..:)

Awra baru nak blaja ngiringkan badan.. tak pe nak..biaq lambat asal selamat..mama tak kisah..take time anakku.. abg2 n kakak kamu umur gini2 dah meniarap.. tak pe..selow2 ye nak.. 
Suka masukkan tgn dlm mulut..suka wat tgn mcm tu.. shomel je nak mama tgk.. ehh tak pe puji anak sendirik shomel..hahahah..ape ade hal.. igt senang nak dpt anak.?.. jadi meh la puji kejadian Allah paling comel di mataku ini.. 

Tu je lah progress awra setakat ni.. yg lain awra byk tdo jerk.. bina badan k…

Hampir dalam genggaman

Assalamualaikum... tuan rumah..kami dtg nak rayer... kikiki.. verangan jerk lah mampu.. duduk blom tentu.. dah siap dah rumah akak.. hari tu alek temerloh singgah kejap tgk lps alek kenduri cousin kat Kuantan.. Syukur sgt2..penantian 3 taun akak berakhir sudah.. tinggal nak tunggu pemaju call nak amek kunci.. mmg akak teruja sgt da ni.. tak sbr da nak tunggu.. hari tu dtg ley tgk bahagian luar sajerk..:( 

Nasib ader tanah sekangkang manusia ni..kalo sape2 duduk leh la wat tanam cabai ke..daun kari ke.. 
Kawasan ni plak akak verangan leh la susun2 pokok bunga dlm pasu..kikiki.. berangan tak pe..idok le kena bayar..ye dak.?
Jadi.. gini lah rupa rumah akak setelah siap.. syukur sgt2 Allah bg peluang akak beli rumah.. tak sangka bak hiang.. dulu punya la risau tak de rumah..kalo ade pun harga tak mampu milik..telan2 ailio tgk org beli rumah.. tapi mana kita tau..rezeki milik Allah.. akak pon mcm mimpi lg dah dpt beli rumah.. walaupun dok kesat air hingus dok potong gaji rm450 sebulan..hu…

Sambutan hari lahir,Guru n Ibu - (taska APM Bangi)

Assalamualaikum.. samat pagi jumaat dahhh...yeayyy.. esok boleh la aku bangun lambat sket..heheh..padahal pg tadi pon da terlajak tdo kul 6.20 am baruuu bgn kooo... samaada jam tak bunyi atau aku yg siok sgt bermimpi ..bgn tu pun sbb terasa lama beno dah aku tdo.. padahal tdo malam tadi pon dah kol 12..

28hb mei lepas. taska anak2 ader wat 3 sambutan sekaligus..harijadi..hari guru..n hari ibu...so aku dijemput utk sama2 memeriahkan suasana.. memandangkan akif n amni termasuk dlm bulan2 yg dicelebrate ... aku tabahkan hati tinggalkan keje berlambak2 kat opis demi anak2.. sebab akif da pesan suh aku datang..baiklah anak2... 
Dah nak dekat kol 3.30pm wassap papa derang.. papa ckp tak dpt join coz ader keje.. tak pe lahh mama ngan anak2 udah... angkut aqil sekali.. 
Masa tiba dah dekat kul 4.30..aku masuk pengurus taska APM En.Hashim ngan bg ucapan.. masuk2 nampak Akif n Amni.. terus anak2 dtg plok kaki mama hahaha.. boley plak aku tak perasan Awra ade kat situ,..mama panik ok.. kikiki... i…

perbezaan mengandungkan anak lelaki dan perempuan

Anak2 da tdo.. aku pon tak paham nape bdn aku tak brape letih mcm selalu.. biasa waktu gini aku dah masuk bilik ajak anak beradu..hihi.. punya la letey semalam smpai uniform akif aku lupa nak basuh..so hari ni terpaksa bwk akif pegi opis..huhu..melompat kesukaan okeh dak akif...terus masuk bathroom mandi sendiri..hehhehe.. dah lama dia mintak nak ikut aku pegi opis..aku je tak bg..

Memandangkan blog aku ni sering org jengah nak cari info pasai nak tau jantina anak lelaki or pompuan.. hari ni aku saje nak share pengalaman  aku lahh..

Masa mengandungkan aqil.n akif.. selera aku sama..sukaaa sgt mkn ikan..tapi tak suka mkn ayam.. suka makanan yg manis2..kuih..eskrim..

Kedudukan baby pulak adalah sebelah kanan..mmg berat ke kanan..kedudukan tdo pulak aku suka mengiring ke kiri..
Keadaan perot pulak agak muncung ke depan..

Masa mengandungkan anak lelaki aku tak suka bersiap..maksud aku..aku malas nak pakai bedak..lipstick apetah lg.. rasa loye kemain bau lipstick tu..

Berbeza pulak b la me…

amni 1 tahun 7 bulan

Lama tak update..ader yg rindu tak..??? hahahha.. budget blog ko best ker...???
yg rindu time kasih banyak2.. kalo suka  teruslah baca blog ni..kikiki..

amni comots.. selsema ..
Syukur ke hadrat ilahi..NURIN BATRISYIA AMNI dah nak masuk 1 tahun 7 bulan.. dah tak lama nak cecah 2 tahun..heee... mmg cpt membesar anak2.. kadang2 mama rasa kesian sgt coz amni dah pon jadik kakak ..huhu.. cepat betui dia bergelar kakak..masih nak memanja gitew.. Tak pe nak.. perancangan Allah kan paling hebats..??? Ader hikmah Allah nak bagi amni adik.. boley amni main masak2 ngan awra nanti.. tak gitew..??
Progress amni .. dah pandai bercakap.. adelah butir2 percakapan dia yg boleh paham..paling paham b la dia sebut 
-mama -papa -air
hhehehhe.. sekarang dah boleh sambung perkataan..cth: mama...air...!! mama... yakkk..!!...mama...acikkk...hahhaha..comel nak mama dgr...;).. tapi kakak amni mmg sgt2 manja.. cikgu2 taska pon cakap.. kuat nangis.. kadang salah sikit pon nangis..:(.. penin mama.. anje2 sgt tau.…