Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2014

awra 10 month

As salam

Alhamdulillah.. she was 10 month.. kalau boleh setiap perubahan diri awra mama tanak lupa.. tu yg sampai sendat2 memory henpon mama sbb sayang nak delete.. biarpun mama dah transfer ke komputer opis.. ke facebook..tak kurang juga blog... tetap mama sayang nak delete..ape kes..???..

Sepuluh bulan berlalu terasa amat singkat.. teringat2 awra pertama kali mama lepaskan bawah jagaan taska.. kat opis asik teringat2..cemana la awra.. boleh ke nak sesuaikan diri.. pertama kali jumpa pengasuh awra.. aduiii... muda remaja sgt mama tgk.. tapi mana ade pengasuh kat taska2 sekarang ni yg tua2.. yg baya akak pon susah nak tgk.. Alhamdulillah.. pengasuh Awra (cik eina) tak mengecewakan..  menjaga bayi bukanlah mudah... penat.. 

Progress Awra 10 bulan ini

Dah boleh berdiri tapi kena pegang lah..meje ke..kerusi... mmg seriau mama tgk.. tapi kang kalo tak bagi berdiri camner pulak dia maju kan..

Gigi dah keluar 2 batang kat bawah.. kemahen kalo menyusu kadang2 dia saje nyakat akak dia gigit.. awww…

Konvo Akif (Taska Pok Amai2 Hasil APM Bangi)

As salam.. salam sejahtera semua..ewahhh..hihihi...

Kali ni nak story pasai Hari Konvokesyen Akif plak.. anak ke dua akak..lepas konvo aqil 18/11 ritu.. konvo akif  20/11 pulak.. so kali ni akak dah tak leh amek cuti.. datang opis punch kad dulu..then gerak ke APM Bangi..coz tahun ni majlis konvo diadakan kat APM bangi.. senang..senang..hihihi..Start konvo pukul 10.00am .. so mengular dulu ngan aqil lepas hantar anak2 n somi.. kami p sarapan dulu area Bangi..memandangkan kete akak tak bape sihat.. terpaksa tumpang kete usben..huhu..Dah sampai sana..boleh pulak akak salah dewan.. adoiiii... hahahah..






Tadaaa... rupanya acara dah berpindah ke Auditorium Hasil.. akak baca surat ritu kata dewan Hasil..rupanya dewan Hasil tu depa wat utk jamuan..okeyy tak de hal lahh.. terkesima tgk hasil kerja guru2 .. warna warni..ceria.. ahhh..tertiba mood happy datang.. Syabas ticer2 semua.. mmg sesuai sgt ngan anak2 yg kiut2 tu..



Acara bermula.. anak2 dari 3 Taska - Jalan Duta, Cyberjaya N APM Bangi dah s…

Hari Anugerah kecemerlangan (konvo Aqil Pra Sekolah)

As salam..

Baru ada masa nak update..citer2 minggu lepas.. mmg bz sket akak minggu lepas..attand konvo anak2.. tahun ni Aqil n Akif konvo lagi..hihihi..

Cikgu bagi tau lambat hari konvo aqil ni.. akak dah amek cuti hari Isnin 17/11 tu sbb ade hal.. tup2 masa amek aqil sekolah hari tu dia bawak buku pesanan yg konvo dia 18/11.. cikgu pon dah pesan kat laki akak masa amek aqil tu yg aqil akan terima anugerah.. wahhh.. berbunga2 hati mama.. semangat nak tgk anak terima anugerah.. hahah.. lagi pun aqil masuk persembahan.. harus lah akak bagi sokongan pada anak2.. ye dak..???

Setelah berbincang laki bini.. kami decided amek cuti hari tu.. tgk masa cikgu bagi majlis tu dr kol 8.00am to 1.00pm... cuti jerk lahhh.. rupa2nya kol 10 am da abes.. cehhhh...rugi cuti akak sehari.. kalo tau p punch card dulu..:(.. tak pe lahhh..


Pagi tu lepas anta aqil kat sekolah bergegas plak anta akif amni n awra kat taska nun di Bangi sana pulak.. sempat la sarapan bagai dulu baru gerak ke sekolah aqil.. dalam 8.…

Luahan buat suami (bukan suamiku )

Assalamualaikum..

Lama tak update..tibe2 rini terasa nak update.. hihi..

Sabtu lepas..sdg bergolek2 malas ngan kenit atas katil..dapat wassap dr sorang kawan..kawan baik akak..study sama2 kat kolej dulu.. suka duka kami kongsi sama2..hal2 keluarga..termasuk la boypren.. dah tentu dewasa ini hal2 melibatkat suami plak kadang2 kami kongsi..huhu

Kawan akak bg tau.. usben dia kembali berwassap ngan exgirl dia zaman study dulu.. siap tnya..kalo akak.. ape akak akan buat..perghhh.. punya la berat soklan dia.. ape akak nak jawab haaa.. kata kawan akak.. selama ni dia tak penah check hp usben dia.. dia namo jumpa menda2 yg boleh porak perandakan rumah tangga dia.. respek gile akk kat dia..dahh..kali ni kenapa dia pegi tgk hp laki dia..??.. katanya dia terperasan tgh2 malam asik wassap jerk..smpat dia nengok nama kat screen hp laki dia..esok terus check wassap laki dia.. :(..agak2 korang.. ape jadik..

Mmg hancur la kan hati seorang perempuan bernama isteri.. b la dpt tau suami cuba berkasih …

SWEET SANGAT

As salam..

Pagi Jumaat yg sejuk.. Alhamdulillah.. Hari jemaat ni..tetiba akak rasa nak puji laki sendiri..hahahah..matiklah ade  yg nyampah.. mintak maaf la ye.. dah nama pon blog akak..so suka hati akak la kan.. :P..ayat cliche sgt ni... puihhh...

Dah lama nak puji..tapi namo puji depan2..boleh..? hahhaha.. nak je ckp.. sweetnye la u yang..sambil pelok2... kadang2 ade perlakuan en usben akak nampak sweet sgt di mata hati akak.. contoh caskan henpon.. ala.. biasa jerk kan.. tapi mmg akak rasa sweet sgt dia coz kadang akak ni men campak2 je enpon.. kadang atas sofa..kadang celah sofa..kadang atas lemari.. akak ikut dan je letak.. abes bateri..abes la ko kejung kat situ enpon... tapi tidakkah korang rasa sweet tgh huru hara cari enpon tgk2 dah letak atas henbeg.. ngah selongkar2 sofa tgk2 enpon ngah cas.. ishhh.. suke tau hati akak..:P

Macam malam tadi.. water dispenser umah akak rosak untuk air sejuk.. anak2 akak ni kalo nak minum air yg sejuk tu..namo air suhu bilik.. kemain tau diora…

celebrate besday amni - 2 years (tengs teacher TASKA HASIL APM)

29.10.2012.. amni telah dilahirkan secara ceacarean di Hospital Putrajaya pada pukul 8.40am ..mengingati detik2 hendak dibedah umpama nak pegi mati akak rasa... mcm2 difikiran... hanya doa tak putus2 mengiringi tempoh itu... suara pertama amni.. mak aiiii.,.kemain nyaring... kuat giler..hihi...
29.10.2014..nahhh,,,, dah 2 tahun da dia.. kemahen akak dok nyanyi2 pagi2 masa amni bangun tdo...kebil2 dia tgk akak..merdu sungguh agaknya sore akak pagi tu...kuikuikui..;p..
Bertuah la amni... cikgu2 wuat celebration makan kek sempena besday dia..patutnya mama yg kena bawak kek ritu... ish..ish..bermurah hati betoi cikgu sampai sanggup buat kek demi nak gembirakan hati anak2 kecik ni ...time kasih tak terhingga akak ucapkan.. moga Allah jua dpt balas kebaikan insan2 berhati cute ni...;)



Gambar ni ekceli ehsan dari cikgu eina..pengasuh si awra...ni jerk la anak2 taska Hasil APM Bangi...tak termasuk baby..aloh2..comey2 budak2 ni hehhh..

perkenalkan..cikgu Jan'nah... penyelia taska tu... ni…

She was 2 years- Amni

As salam..

2 tahun lepas.. dalam keadaan cuaca sekarang la mama lahirkan amni.. masa bawak amni keluar hospital pon hujan renyai2.. Alhamdulillah.. dah 2 tahun Allah bg pinjam amni buat mama n papa.. sgt berseri rumah bila adanya amni.. satu anugerah cukup bermakna buat mama n papa yg tiada nilainya di dunia ini.. Syukur sgt2 b la pertama kali mama melihat jantinamu adalah perempuan kerana sepanjang kehamilan mama kemain malu kamu nak tunjukkan jantina.. dan akhirnya  mama redho jerk.. Tapi tahap kesyukuran tu sampai rasa nak nangis teresak2 dalam bilik bedah tu sbb betapa Allah mendengari doa mama siang dan malam agar dikurniakan seorang puteri untuk lagi menyerikan rumah kita.. Terima kasih Allah.. sungguh bernilai kurniaanMu.. cantik ciptaanMu.. mudah2an cantik jua akhlaknya.

Hari berganti hari.. begitu cepat beredarnya masa.. amni juga membesar dengan pesat.. di usia ini amni makin petah berkata2..menyanyi ria.. bergelak ketawa.. sgt menghiburkan hati mama.. biarpun menjadi kakak …

Belajar positif

Hye korang.. Assalamualaikum..

Rinduuu nak ngomel2 kat blog ni..tapi apakan daya.. keje kemain byk lately.. tak leh la akak berblog bagai..tapi baca boleh..heheheh.. rasa tak lengkap hidup akak b la tak baca blog2 yg besa akak baca tu..

Amacam korang sejak harga minyak naik ni..? ade ke yg tukar cara hidup ngan naik beskal p keje..mueheheh,,. Belanjawan ritu.. ramai yg frust..? eh ye ke.. sbb akak tgk byk status kawan2 fb frust giler.. Br1m tak dapat.. yg pekerja swasta tak kurang jugak meroyan sbb tak dpt bonus..hahahah.. tu baru 1/2 bulan pekerja gomen dpt.. kalo 2 bulan ntah mcm mana lah kan..kihkih.. alah.. korang swasta kan besa dpt bonus.. dpt plak bukan nyer 1/2 bulan..berbulan2 kot.. idak plak kami2 meroyan tak tentu hala... pasal Br1m.. kadang akak rasa ramai salah anggap kata ramai yg dpt Br1m tu gomen servent.. nehi..nehi ye korang.. sbgi contoh terdekat akak ler..:(.. mana dahku penah rasa duit Br1m tu.. tak pe,, ade org yg lebih memerlukan.. positif kan..?haahaha..

Ade ga…

Awra was 7 month old

As salam..

Hangat hangit hari ni..rata2 masih memperkatakan ttg kenaikan harga minyak.. dlm lift..kedai runcit.. parking kete..tak lupa jugak dlm tandas..sibuk sumer memberi pendapat masing2..

Akak jugak terasa nak marah b la dpt tau smlm rege minyak naik 20 sen..:(..tapi akk pon tak bape pandai nak ckp hal2 gini.. yg akk nak citer perkembangan anak kenit akk ni..

(update 3/10/2014)

(update 10/10/2014)
Dah berusia 7 bulan.. awra manja sikit..tak mcm anak2 lain..diusia ini awra baru nak cube2 merangkak..mengekek kalo kita agah2 dia.. kalo akak pura2 gelak2 kemain luas mulut dia gelak..hahahah.. awra dah tak boleh tgk org makan.. dia pon lajuuu nak capai makanan.. ape2 pon dia jumpa nak masuk mulut.. adoii time ni akak pasti as mak pak kita akan stress n risau.. takut tanpa kita sedar baby dah masukkan menda dlm mulut then telan..oh..no..no..no.. mcm akak ritu.. akak ade la bakar daging korban.. kat dapur masa tuh.. dah masak akak potong nipis2 nak bagi aqil akif  n amni makan.. nasib…

kalau dah jodoh

dah ahad... alooo..esok dah kene keje.. tekak akak rasa perit2 ni... asik terbersin dr tadik..sampai jerit2 awra marah akak bersin masa dia ngah nenen..tekejut...kihkih..maafkan mama nak,, si kenit awra mcm dmm jerk..panas sket bdn dia,.. Allah.. dugaan lagi kah...?...baruuu je awra baik dmm 2 minggu lps...  mudah2an awra baik aje.. akk ade baca artikel..demam tu bagus., utk anak2 bina antibody baru... tapi jgn kau biarkan je anak tu demam bedah,,, kang ntah ape2 jadik kau salahkan akak pulek..p la jumpa dokte..yg tak best b la cuti ni masa naik keje kang...menimbon keje..adoiii lahh... masa tu mmg jgn harap la akak rajin nak jawab kol,,, huhu,., dah lama tak bawak anak2 jalan.,, so smlm ajak usben p mines bawak derang keluar tgk dunia..haha.. kalo akak tak paksa mmg dok rumah je la korang,,, nasib la dpt apak yg malas nak melayan anak p taman ke... main bola kat padang ke., mandi kolam free kat presint 9 ke,,.no no no..usben ai is not like that.. akak pon tak paham nape dia malas,, …

Dalam hati ade rama2 terbang

Lena dah kenit awra..kenit amni mcm besa..anje papa tu papa yg tdokan..huhu.. sorang satu handle baru le adil saksama ye dak..? Itu dinamakan tolong menolong dlm rumah tangga..haha..amboi kemahen akak kennn.? Abang2 blom tdo.. aqil tah ape kad dia nak buat.. akak suh dia keluar tanya papa..akif ade kat sebelah akak tadik..tak leh nak tdo kot dah keluar bilik dah..

Sekarang akak noticed awra nak masuk bilik tdo ekon.. kat ruang tamu b la malam terasa membahang..nak pulak b la semua pintu tutup.. awra akan nanges2 mintak bwk masuk bilik..on ekon ..bagi nenen..terus lelap mata dia.. tapi akak on ekon kejap je bedah.. kadang sejam.. paling lama pon dua jam je kot.. tak tahan kesejukan sgt lahh.. lg pon tak elok utk anak2 ni..asik selsema n batuk tak abes2.. masa baru masuk tdo je akak bukak.. selain tu nak jimat jugak dek non..bantu suami mana yg patut.. perbelanjaan makin bertambah..mana yg boleh kurangkan kita kurangkan..heheh..;)..

Tadi tengahari masa amek aqil dr pra sekolah dr jauh a…

Ketumbit

Sejuk ehh malam ni.. esok da keje..huwaaaa.. tak suke.. tapi agak2 akak bleh dpt mc ke sbb mata ada tumbuh ketumbit..
tiada edit untuk gambo ni yea..maaflah kalau ade yang ngeri tgk muka akak..
pertama kali dlm hidop mata akk dihinggapi ketumbit ni..Allah..sakit kemain erk..gatai pulak tu.. mlm sabtu baru ni la akk tonyoh2 mata..sampai nak tgk screen hp pon tak boleh..terasa mcm sakit2 kat mata..so akak tdo ...

Esoknya akak bgn pg..terasa sakit bawah kelopak mataku..huhu..terus bgn tgk cermin...cemeng dah sebelah...membengkak..arghhhh...acanet akk nak berdepan ngan org ramai..berdepan ngan somi sendiri pon ku tak sanggup..maluuuu...

Igt bla bgn pg tadi surut la bengkak tu..tp terasa makin membesar pulekss adoiiii...berdenyut2 sakitnyer...tgk2 dlm kelopak bwh mata tu dah kuar mata mcm bisul tu...td ms akk mandi try picit2...kuar nanah kau..akk ni bab picit takut sket..

Ni ngk skrin hp pon terasa berair mata
..akk tdo dulu la ye..agak2 dpt ke mc esok akk ni..haha..bye...