Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2014

sebulan sudah

Syukur sgt2..  sebulan dah usia awra..;).. Jumaat lepas checkup berat awra pun da naik.. tp baruuu naik 400gm..huhu.. lahir 3.09kg ..timbang sebulan 3.4kg.. apepun syukurlah ade kenaikan.. n aku sendiri rasa bertambah berat awra b la nak angkat.. terasa gak beratnya..tak mcm masa dia lahir ritu..kemain senang aku nak angkat.. boleh aku jalan dukung awra sebelah tgn je steady..hihi..

Semalam awra asik nangis jerk.. nak melekap je kat aku tak mo lepas.. kalau dia tdo pun dia nak aku dok dekat jer ngan dia.. kemain kan baby ni.. bau badan mak dia jugak yg dia nak.. so semalam mmg awra byk tdo2 hayam jerk.. aku agak awra kembong kot..mana tau aku mkn kari mak aku masak tu wuat dia tak tahan.. so tensi gak aku..coz kena melekat je kat katil.. nak duduk sgt pinggang aku kat tempat bius tu kemain sakit..adehhh..

Bawak ke maghrib awra masih gak mcm tu.. so aku amek minyak angin lagi.. sapu2 kat perot..betis n tapak kaki jugak lakang bdn dia..so aku urut betis kecik awra.. aku terbalikkan awra…

cabaran melahirkan anak rapat

Assalamualaikum.... :)

Jom panjatkan syukur pada Allah masih diberi kesempatan meneruskan kehidupan hari ini.. insyaAllah.. tajuk mmg tak bleh blahh.. ahh lantak..

Hari ni adalah hari ke 25 aku berpantang.. Alhamdulillah.. luka makin sembuh..jalan pun  dah laju.. terasa kuat dah sikit dr sebelum ni.. Awra pun dah nampak makin berisi.. mudah2an bambam cepat la kamu nak..

Minggu ni cuti sekolah..so aqil ade kat rumah.. tak pe dia sorang2 kat rumah tanpa akif..kalo ader akif pening mama nak..asik gaduh jerk..phewww..!..

Paling mencabar b la sumer ader kat rumah.. terutama amni.. aduii.. sabar jer la.. nak digomol2 si awra.. tp mama tak kasi..sbb amni selsema.. b la tak bg meraung2 si amni.. pastu nak tepuk awra..tp bapak la kuat tepukan mu nak.. so mama halang..pun amni meraung..:(.. adoihhh pening pala aku.. mmg tak senang duduk la aku.. risau di duduknya awra.. tak naya.?.. bla amni ade aku letak awra dlm playpen dia.. tu pon amni dengki..hiasa dia akan cuba panjat tak pun baling obje…

check in Hospital Bersalin Risiko Rendah 1Malaysia presint 8 Putrajaya

Akhirnya sampai jugak aku kat Hospital bersalin risiko rendah presint 8 ni.. haa.. saper penah masuk sini opkos dah tau cemana rupa dia kan..

Ni aku nak story pd yg belum penah masuk.. usha2 dr luar je kan.?

Kenapa aku kena masuk sini.? Lepas baby awra masuk NICU HOSPITAL PUTRAJAYA akibat jaundice yg agak tinggi.. dpt reault darah petang tu dokte kata awra mild jaundice ajerk.. so kena pakai satu lampu jerk.. thats why kena transfer kat preaibt 8 tu..dlm hati syukur sgt2 coz pilu + pedih hati aku tgk awra n baby2 lain kat NICU tu.. awra asik nangis jerk.. :(.. tak daya menahan menangia jugak aku.. tp kejap jerk..aku kena kuat n tabah.. dlm hati ttp berdoa agar awra juga bertabahlah.. anak yg last ni Allah nak uji mama .. tak pwnah anak2 mama masuk wad sbb kuning..tak pe nak.. mama redha ngan ujian utk kita ni..

Hampir pukul 4 pm baru ambulance dr presint 8 dtg amek.. usben aku dah suruh balik uruskan 3 anak2 yg lain..tak pe awea biar aku je uruskan.. haih merasa la jugak mama naik amb…

welcome ke dunia anakku

Tanggal 28feb 2014.. hari yg dinanti pun tiba.. penuh debaran. dr malam aku dah tak bape nak lena tdo.. Malam tu boley plak diorang tdo ttp lampu bilik.. aku is takut..so aku sowang je pasang lampu..huhu.. guna earphones dengar surah yaasin.. sekali b la aku bukak earphones kakak sebelah aku berdengkur bapak kuat..adoi lahh.. mmg tak leh tdo aku.. so sumbat alek tinger..kali ni dengar lagu pulak..hehe..

Mcm biasa la dok wad mmg tdo tak leh nak lena sgt la kan.. kejap kang nurse dtg amek tekanan.. kang dtg alek nak wat ctg (dengar jantung anak)..time tu nurse pesan suh aku mandi n tukar baju bedah siap2.. telan ailior aku.. aku tnya aku patient ke berapa..tp nurse kata tak tau lg.. tkt ader kecemasan..so aku get ready jerk.. tunggu punya tunggu eh dah kol 11am.. tak jugak bilik ot panggil aku.. aku dah mula lapar.. perut berbunyik2.. wassap usben tak tau aku operate kol baper..nanti aku update.. ape2 pun dia kena settle amek aqil dr sekolah dulu.. hantar kat tokwan..

Kul 12.30pm dokte2 d…

check in Hospital Putrajaya

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. masih bernafas di bumi Allah.. :).. aku dah pun selamat melahirkan seorang puteri bg menyerikan dan memeriahkankeluargakami..syukur..syukur..syukur Ya Allah...
Bertarikh 27.2.2014 aku dah admitted wad 2a Hospital Putrajaya.. oleh kerana aku bersalin secara c-set so tak de masalah bab penempatan aku kat wad coz awal2 dah booked.. itu je pon kelebihannya.. kalo tak.. nasib la dok dlm labour room.. wad asik penuh jerk.. 
Kul 2 check in.. mujur ayah aku sudi datang hari tu jugak.. boleh la temankan aqil sementara usben uruskan kemasukan aku..kali ni hati tak berapa sayu coz tiada kejadian tangis menangis dr anak2..so aku masuk ngan lapang dada n fikiran aku hanya tumpu hari esok jerk.. di mana baby nak dikeluarkan dr perot ni.. mcm tak percaya.. ehh.. nak bersalin dah.?
So abes daftar sumer dah nak 3.30pm.. so masuk je wad nurse terus suruh tukar baju.. ha.. mcm dlm gambo kat atas tu.. hihi..baju kaler pink u.. so berehat lah aku.. encik usben cepat2 aku…