Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2015

Raikan cinta cikgu Eina n Ana

As salam..

Dah musim cuti sekolah ni besamaan ngan musim orang kawen.. sana sini orang kawen..hehe.. so 2 minggu lepas cik eina pengasuh Awra melangsungkan perkahwinan nun di Johor sana.. survey2 dalam 2 jam perjalan boleh sampai..sebab kat Tangkak jerk.. bincang2 ngan usben ..so dia kata ok lahh..jom la raikan majlis derang.. lagipun akak nak tunaikan hadiah Aqil.. dia mintak akak bawak dia tido hotel kalo dia cemerlang dalam peperiksaan. Baiklah nak..sebab mama pon masa tu dah cabar Aqil.. tak sampai hati pula nak buat tataw jerk..janji..tetap janji..



 Ni dia bekas pengasuh Awra..muda lagi dia ni..awal 20an gitu.. masa akak hantar Awra baruu 3 bulan.. cikgu Eina tinggalkan Awra masa Awra dah mampu berlari.. sedih sangat.. tapi apakan daya.. Pada akak cikgu Eina mengasuh Awra mmg tip top.. elok jerk anak akak.. balik pon comey..wangi.. kalo Awra tak dtg..cepat2 wasap akak tnya napa Awra tak dtg .ehh..sampai mcm sekali tau dia.. kalo ade benjol ke lebam.. lajuuu jer dia tanya napa Awra …

Tahniah Abang Akif Hazim

As salam..
Musim hujandah tiba kan. sejukk jer sekarang ni..
Nak cerita kejadian minggu lepas..sebelum anak2 cuti sekolah..
Sekali lagi tahun ni.. muka akak  n usben terpacul untuk hari garaduasi Prasekolah
Hahahah.. nak wat mcm mana... Aqil n Akif beza setaun jerk... sekolah pon sama..
So pagi2 akak keluar coz nak anta Amni n Awra.. cuma akak tak rasa apa2 ..mcm taun lepas
cikgu Aqil awal2 dah gitaw Aqil akan amek hadiah..so eksaited la kan.. Tapi Akif ni cikgu tak bagi taw ape2.. jadi akak anggap Akif akan terima sijil tamat Prasekolah jer lah..

Lepas hantar Amni n Awra..singgah sarapan kejap ..makan nasik dagang.. laju2 makan takut terlewat plak.. usben lambat2 makan kalut akak suh dia makan cecepat.. sebab kali ni pun Akif terpilih buat persembahan.. so namo terlepas..;)





Wahhhh..siap ada bunga2 kipas.. ok lah..gigih la jugak cikgu2 wat background.. cuma tmpat mak pak duduk tu tak de kipas.. aaaa...akak tak leh la.. akak berdarah panas.. berpeluh2 akak sementara nak tunggu program start.. …

Tahniah Abang Aqil Haziq

Bismillahirahmanirrahim...

Selamat bercuti anak2 sekolah.. best la kan.. tgk anak2 akak pon kemain happy derang.. tak payah nak bgn pagi2 moyok2 pegi sekolah..

Tahun ni..tahun anak2 sekolah byk cuti kan.. masalah jerebu yg melanda negara kita.. anak2 mmg happy sebab cuti..cuma mak ayah bukan tak happy tapi penin gak.. asik amek cuti..takut cuti rehat tak cukup pulak untuk kes2 emergency.. mcm akak ..akak wat donno jerk bawak anak2 pi opis..hahah..:P


Syukur tak terhingga ke hadrat Ilahi.. keputusan Aqil untuk tahun satu ini amat la membanggakan akak sebagai insan yg melahirkan dia.. jgn salah anggap ye korang..itu mmg normal perasaan seorang ibu.. heheh.. Keputusan akhir tahun Aqil mmg mengejutkan akak coz masa peperiksaan KAFA jadual waktu pun Aqil tak de,.. akak cuma bagi semangat agar Aqil fokus dan faham betul2 soalan dan mama yakin Aqil mampu buat.. cakap lagi ngan dia..jgn lupa doa pada Allah dan mama akan doa dari opis..




Dan.. Alhamdulillah.. petang itu.. bukak jer pintu rumah.. laj…

Amni's Birthday Party

Salam semua...

Sihat ke korang sumua.. akak hari ni dah bersin dekat 20x.. mcm nak kena selsema jer ni.. ngan
batuk pon melanda ni.. sekuat2 seorang mama..akhirnya tuntas jua berjangkit batuk n selsema anak..huhu.. ni pon dah asik ngeluh2 Allah..Allah.. sebab tu Allah bagi sakit kan..suh igt dia lebih2.. Lagi kesian bila teringat anak2 batuk n selsema.. dah la kecik..sian nak bernapas pon susah.. Si kenit akak Awra pon malam2 batuk2 sampai nak muntah tu.. ishhh..seriau akak .. sian dia..

Minggu lepas 29.10.2015 besday puteri sulung akak si Amni.. Alhamdulillah.. 3 tahun dah usia Amni..


Beso dah si Amni ni.. ish..ish.. rasa nak nangis mama tgk Amni makin beso..huuuhuu..
Sblm besday dia.. hari2 ckp nak kek Frozen.. nak hadiah la.. eiii..mcm tau2 pulak besday dia da tak lama.. So akak rasa nak tunaikan hajat sang puteri cilik akak tu.. Hitung2 kalo beli kek secret recepi tu pon lebey kurang jerk .. bincang2 ngan usben ..akhirnya usben yg p menempah.. hahah.. 


Besday ni buat kat Taska Amni jer…

Cerita seorang mama

Nak up entri.. tapi tataw nak citer aper..  So marilah kita bual2 kosong jerk sementara akak tak bz ni.. ecehhh.. biasa akak is bz.. tu yg tak up2 entri tu..

Kadang ade jugak kawan2 yg tanya.. macamana akak jaga 4 orang anak2 tu..kecik2 plak tu.. hahah..seriusly..mmg cabaran wat akak n suami.. tetiba sedang akak berlenggang kangkung ke dapur terpijak kerete kecik.. tengah akak eksaited giler nak kejar drama melayu kul 7 malam tup2 tersepak skateboard anak..huwaaaaa... nasib tak jatuh jerk.. serius akak ckp akak tak pernah sgt concentrate tgk tv.. mcm2 gangguan akak terima.. kadang dtg si abang Aqil bercerita kat akak kisah nabi Ibrahim.. kadang baru nak khusyuk dah Amni n Awra bergaduh rebut tablet.. peh tu si abang2 dah bertumbuk2 plak..serius uolls.. rumah akak mmg happening.. peliknya akak suka pulak rumah happening mcm tu n kadang2 sampai naik pening akak dibuatnya...

Letih memang letih..kadang bukan letih buat ape pun.. akak letih tgk sepah sana sini.. korang bayangkan baru 5 mi…

Assalamualaikum dunia..

Assalamualaikum..

Lama betul la sepi blog akak ni.. ade yang tercari2 ker...?? hahahha.. akak tau mesti ade  kan yang tertunggu-tunggu akak up entri.. serius mmg aku perasan..hahahah..
Amacam life korang.. hopefully baik2 aje la kan.. akak tengah menghadapi ujian Allah ni.. Serius akak rasa stress.. tapi belum tahap kronik la.. ni dia yg Allah tgh duga akak:
1- Kereta akak mcm semput..b la tukar gear ..ahaiii.. nak kene p bengkel.tapi pikir RM..     hmmmm...akak tabah jer la bawak... 2. Kereta tak de ekon.. nak buat ekon tu kos tinggi gak akak rasa.. b la congak2 ade mende yg lg    penting nak hadap.. so akak pendamkan jer dulu.. Berpeluh2 akak dlm kete mcm jalan kaki   kekdahnya.. tapi cepat2 syukur nasib tak jalan kaki..solutionnya akak da beli kipas boh dlm kete..     ehhh.da mcm teksi zaman dulu pulak dah konsep kete akak..tak pe.. sabar..sabar..:(

3. Power window kereta tak leh nak naik.. memula tak leh nak turun.. ntah mcm mana akak tekan bagi turun..last2 dah tak leh nak rapat …

Raya ke-2 (indahnya beraya di desa)

Salam Aidilfitri.. masih kita dalam bulan raya :).. 
So mcm mana.. dah byk pegi open house ke korang..?? Amboi sioknya makan2.. tapi jgn sampai over sudah la ye.. akak mmg tak reti nak makan2 sgt pegi open house ni.. kadang amek satu jenih makanan jerk.. yg lain akak hanya mampu memandang..kenyang kot.. tapi balik rumah rasa nyesal napa ak tak rasa itu ini..haihhhh.. :P..
Ada orang akak tgk pandai sgt makan.. kejap kang dia rasa tu..kejap kang amek mende lain pulak.. ishhh..pandai sungguh la menikmati makanan.. akak is kenot la dik..cakap macam akak ni badan kurus melidi kan...hahha..padahal.. ^____^.... nak buat camner..metabolisma tak brapa nak laju..huhu..
Hari raya ke -2 masih di kampung halaman en usben.. seriusly..akak mmg suka beraya kat kg usben..meriah..tak mcm rumah akak.. sedara mara dia ramai.. suka akak nengok derang ziarah menziarah..ala..makan kuih jerk pon.. bukan payah2 nak basuh pinggan mangkuk bagai.. basuh cawan2 jerk. lagi pun akak ada adik2 ipar yg sgt la baik2.. ta…

1 syawal 2015

Assalamualaikum..

Selamat hari raya semuaaaaa... ;)
Alhamdulillah.. akak pose penuh wehh taun ni.. hahahha..tu pon nak kecoh.. amacam raya korang?..
Taun ni akak beraya belah usben.. sebelum raya tu akak dah balik jengok ayah akak di Termerloh dulu.. malam Khamis terus zass ke Tg.Karang pulak.. malangnya taun ni tak rasa kemeriahan jalan jam kat Highway..kikiki..tu pon malang ker..??? akak alek Termerloh jalan lengang giler.. sama la balik Tg.Karang..pon lengang... haihhh..pelik jugak ye..ape pun syukur la kan..perjalanan berjalan lancar.. tak la berjam2 dalam kete..ye dak..???

Macam biasa.. raya di Tg.Karang menunya lontong..rendang..tapi akak tak sempat snap.. kelam kabut taun ni.. sbb family usben akak lepas salam2 raya kene kluar berhari raya terus..hahah..masa orang makan akak still sibuk uruskan anak2 n diri sendiri..acaner tu..???lagi sadis akak lupa nak salam raya tahun ni ngan usben..adoiiii... camner la boleh akak lupa.. sampai hari ni blom mintak maaf raya lagi..huhu.. malam ka…