Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2013

LOVE u papa!

Semalam aku rasa letih+pedih hati+ mual2.. maybe angin masuk dalam badan kot.. salah aku jugak.. bukan nyer nak pantang2 ni.. air sejuk memanjang aku teguk.. malam tadik lepas semayang aku baring kejap.. asik duduk jerk lebih 12 jam..:(

Tapi b la anak dah bertambah ni bukan la namanya rehat sgt.. si kenit ttp nak perhatian.. b la aku baring dia pon sibuk nak baring sama.. tapi bukan kat tilam.. tp atas perot mama.. siap tepuk2 lg perot.. adoiiii la anakku.. nasib abang2 dah boleh bawak diri.. sibuk ngan buku masing2 yg aku baru beli 2 hr lepas.. hihi.. b la aku tak layan.. kenit tepuk pintu bilik air panggil papa dia sambil nangis.. huuu.. adakah aku boley berdiam diri.. nehiiii... sian anak kan..!!..;).. so amek dia cium2 bawak keluar bilik.. aku rehat kat hall pulak..

Aku dah buntu.. masak ape pulak dah nak bg somi n anak2 makan.. hati asik pedih2.. mmg tak selesa.. teringat dalam mesin ade kain aku basuh pg tu.. aku kuarkan kain  si kenit n terus letak kat balkoni utk jemur kejap2 …

Sukan tahunan taska Lembaga Hasil Dalam Negeri

Semalam cuti kecemasan.. memandangkan anakanda akif tak berapa sihat.. n aku pon mcm lemau sgt rasa badan ni.. rasa sakit kat punggung belah kiri.. ishhh.. maybe kandungan berat ke sebelah kiri kot.. so bebanan lebey sket arah tu..  Lagi pon ader hal kat tabung haji semalam.. alang2 dah konnn..:P.. so cuti tinggal satu hari yeayyyy!!!

Eh..ehh.. bukan nak story pasai cuti semalam.. tapi nak story mory pasai sukan taska anak2 yg berlangsung Sabtu minggu lepas..:)..

Jom tengok gambo;

First time aku hadiri sukan tahunan anak2.. coz sebelum2 ni non hado.. ntah naper pengurusan taska dulu tak buat menda2 ni.. tak de budget aku rasa.. Tahun ni pengurusan lain amek alih.. mcm2 aktiviti ader.. aku sukaaa..:D..

So kami sampai dekat 8.15 am..  lewat 15 minit.. nak siapkan anak2 bertiga mmg huru hara aku..huhu..

sampai2 daftar nama anak2 dulu.. depa kasi roti+air mineral .. nasib baik.. anak2 mmg tak sempat sarapan tadik .. minum susu jerk.. ehhh aku pon tak sarapan..:(.. lapo wehhh.. nak singgah…

GWRAP Mc Donald- dinner

Mengandung kali ni aku ni tak berapa suka sgt nak makan western2.. baby dalam perot ni more kepada kampung2 gitew.. ader ker tak penah aku nak beli budu ader sekali tu terbeli budu kat pasar tani cap ketereh kot.. teringin punya pasal.. kecur2 air liur aku.. boleyyy..hahahha...nasib la ader jual.. so aku makan nasik.. goreng ikan n cecah budu ngan ulam.. fuhhh.. kemain sedap weii aku makan..
Masa amni dulu bapak suka western.. yg cheese2 tu lg melior aku nengok.. so usben byk layan aku p makan mcd lerr... kenny rogers lerr... pizza hut.. kemain demand ko nak.. Tapi yg ini mintak biasa2 jerk.. tgk cheese2 dah rasa geli2.. buah2 pun more buah tempatan jerk mcm rambutan.. betik.. jambu air..batu.. haaa... gitew..

So ntah mcm mana semalam teringin pulak dahku nak makan menda Gwrap dr mcD.. so lelaju usben bawak.. heheheh..

Yahooo... b la nampak usben letak kemain happy lahhh muka aku.. tp aku malas nak snap muka kegembiraan aku tu.. tkt korang scary plak.. mueehehe.. tak semenggah.. pakai…

Suami curang!!

Sedih.. baru tadik tgk facebook.. seorang rakan berpangkat kakak dah keluar meninggalkan rumah.. means tinggalkan anak2 (3 orang) n jugak suami (yg ni aku tak tau nak kata..still suami or not) aku rasa rumah tu suami yg beli kot.. so dia decided keluar dari rumah..:(.. penderitaan yg ditanggung bertahun2 agaknya.. penipuan.. kecurangan suami membuatkan beliau tekad keluar dr rumah.. pernah masuk hospital gara2 dapat tau sang suami curang selama 2 tahun .. owhh mmg perit.. terima kembali si suami memikirkan anak2 yg nak membesar.. tp korbankan perasaan sendiri.. yea mmg tabah dirimu kak.. aku salute.. namun hari ni jelas di mata semua yg mengenalimu mmg kakak benar2 dah tidak duduk sebumbung.. mudah2an ini adalah jalan terbaik.. mungkin kakak juga dah tak dpt menahan kesabaran...kesalahan  yg berulang2 dilakukan oleh suami..

Zaman sekarang.. penceraian adalah perkara biasa.. kemajuan teknologi jugak boleh jadik pemangkin berlakunya perceraian ..  suami ader scandel ngan bini orang adal…

Rindu!

Di kala ini dah terbayang2 anakanda kat rumah.. paling ternampak2 sikenit.. aduii.. rindu nak cium2.. mcm tu lahh.. yg kecik tentu yg paling kita igt coz dia kecik lg kot.. bukan bermaksud abang2 mama tak igt.. ofkos la igt.. mcm semalam tgh aku tgk tv..

aqil: mama..mama rindu aqil tak..???
mama: mesti lerrrrr....
aqil: rindu tu apa ma...??
mama: errrr... (diam kejap)
aqil: rindu tu sayang erk...????
mama: haaaa.. betullah tu nak.. saaayaaangggg....!!

Tersenyum2 aku b la igt balik.. skrg kalo ader perkataan yg anak2 tak tau dia akan tnya.. kdg2 aku pon mcm blurr nak explain.. haihhhh...

Jasad ader kat opis ni.. konon2 tekun buat keje.. tp kepala otak seorang ibu tgh berputar ligat nak bagi makan ape kat seisi rumah malam ni.. anak2 makin membesar.. b la aku tak masak kang ader yang sound "ehhh..mama tak masak ker malam ni... adik lapar.." buat muka mintak cium..hikhik.. so aku kena pastikan masak baru puas hati derang.. kadang2 dah beli makanan kat pasar malam.. ehhh kemain …

Hendak seribu daya

Dah beso pon anak2 aku .. skrg anku ngan usben leh ilek2 kat tepi kolam sambil peratikan derang.. dulu ngan aku2 sekali kena masuk kolam.. takut anak2 lemas..


Oleh kerana gaji bulan 11 kemain lambat.. maka mama n papa kena berjimat cermat.. so kita p kolam free jerk.. wekkekeke.. lepas sarapan kat food court tu terus bawak anak2 mandi kolam.. tp ramai giler bebudak mandi..

Masa ni belum ramai sgt lg orang.. kesian anak2 byk kali dah ajak mandi kolam.. Akhirnya papa korang ngan rela hati korban masa tido hari Ahad demi kanak2 riang ni.. mmg happy sgt lah derang.. 
Aqil panggil aku suh snap gambo dia..hahha..kemain kan..
Kat sini pon derang leh dapat kawan.. ade sekali tu aku nengok2 Aqil ngah bawak anak sape tah dalam pelampung.. gegirl okeh.. ishhh.. jgn ye nakkk.. seb bek bapak budak tu tak marah..hhehehe..aku malas nak masuk.. takut sunburn.. wekkkk...:P.. byk kali aku panggil naik tp memasing tak mo.. Akhir sekali aku umpan sape nak naik mama lanjer eskrim..^____ ^... baruuuuu mem…

Perempuan mengandung- Sensitif

Kata orang wanita mengandung ni sensitif ye dak..?? hormon tak berapa nak stabil.. hari ni nyaris tak amek emergency leave.. akibat ketidakstabilan hormon aku ni.. memandangkan cuti tinggal 2 hari baik aku datang keje jerk.. simpan untuk hal2 yg lebey cemas.

Sejak menjangkau umur 30 an ni b la preggy mmg aku byk letih.. mcm entry sebelom2 ni kan.. keje rumah memang byk aku tak abes buat.. bab melipat kain.. haihhh tak de mood aku nak lipat.. nak plak si kenit asal aku lipat kemain dengki dia.. mesti nak punahkan.. nak marah.. kecik je aku nengok.. last2 aku campak je kain dalam bilik.. senang hati tgk super spontan II.. aku suka Jep n Pak Yus..kikiki.. ni kain baju anak2 plak kemain membukit dah aku nengok.. esok la nampaknya keje kemas mengemas ni..

Ok mari kita ke bilik ayor pulak.. minggu lepas dah aku sental bilik air anak2 .. tp idak la aku daya nak menyental 2 bilik air sekaligus.. itu mencarik pasal namanya.. so buat2 tak nampak je kesan kotoran itu.. tunggu2 jugak kalo en usb…

::LEMAU::

Sesungguhnya tika dan saat ini aku hanya terbayangkan katil n bantal kat rumah.. pelik nau ari ni sgt2 la aku rasa keletihan itu

credit to google
Hari ni pegi check up lagi.. memandangkan check up sebelum ni berat aku tak berapa nak ok.. dengan kata lain berat tak naik. ehhhh..???? badan da gemok cenggini pon boley tak naik lagi ker.. peliks aku.. so selepas 2 minggu bermakna hari ini aku kena check berat + cucuk kancing gigi.. n result hari ini masih jugak tidak memberangsangkan.. still berat tak ok.. nurse tu cakap berat aku suppose naik 5kg start 20 minggi hari tu.. tapi dah nak masuk 24 minggu aku baru naik 1.5 kg.. so nurse kata aku mcm kurang 3kg gitew.. ohhhh...
Selama aku preggy idak la penah aku alami kejadian ini.. biasa berat naik kemain lagi.. so nurse kata bawak tenang n biar dia periksa perkembangan baby puleks.. n nurse ukur ketinggian rahim.. Alhamdulillah.. baby membesar dgn ok.. cuma kurang 1cm.. then nurse refer doctor adekah aku ok ke tak.. n syukur b l…

Kisah aku pulak.!

Ishh makin lemau pulak rasa badan ni.. rupa2nya dah nak masuk 24 minggu dahhh..patutt le rasa makin berat .. jalan pun aku dah rasa lambat sket.. huhu.. kandungan kali ni memberat ke belah kiri.. kalo ikut ader sorang kakak tu anak berat sebelah kanan lelaki n kedua2 anak lelaki aku memberat ke arah kanan.. n kalo berat ke kiri pompuan katanya n ternyata amni berat sebelah kiri.. kalau betul ape dikata dapatlah amni kawan gugurl..kalo tak kamu je la gurgurl nyer amni..;)

Kat rumah mmg byk mende tak dapat aku bereskan.. masuk bilik ni..semak.. masuk bilik sana pown semak..haiiihh mmg nak kena panggil orang jugak kot bersih2 rumah.. aku mmg tak berapa nak larat.. lagi pun tanak berlasak2 sgt.. takut pengalaman pregnantkan amni.. siap bleading2 bagai.. mintak2 kali ni tak de ulang2 p hospital dah..nak harapkan laki..hemrmmmm...ta mo ckplahhh..hahahah

abang aqil with amni
Now amni dah pandai wat perangai.. aku perasan start Sabtu lepas kot.. ader je yg tak kena dihati beliau amukan akan be…

Biarkan aku hidup tanpa gangguan!!!

Aku tak tau la orang lain.. tapi aku akan merasa stress dan risau setiap kali datangnya hari gaji.. u know why..??? ofkos nak byr macam2 kan.. hehe.. rumah , kete, bil tepon, anak (aku byr Rm100) tlg usben, beli keperluan diri, belanja sket2.. tp yg buat aku risau adalah setiap kali gaji akan ader je manusia yg nak pinjam duit.. hairan gak aku.. almost setiap bulan.. apekah..??? sedangkan manusia itu sendiri tau ape pekerjaan aku.. gaji aku.. nak dibandingkan dgn diorang yg rasanya pendapatan lagi byk dr aku.. dan ada kalanya aku terpaksa berdikit2 berbelanja demi nak spend wang utk mereka2 ini.. kesian kata ko.. tak sampai hati.. mmg manusia ini berjanji akan bayar sekian2 tarikh tapi adalah senang nyer hidup kauorang kalo begitu.. sedangkan aku berpusing2 nak rolling perbelanjaan harian yg semakin meningkat.

Kadang2 terfikir adakah aku sgt berkira,,??? tp b la difikirkan balik pernah ke aku meminta2 kat orang.. susah senang aku mmg aku tanggung sendiri.. tak siapa pun tau.. dan per…

:: 1 year already::

29/10/2013.. genaplah umur amni 1 tahun.. yeayyy..:).. Alhamdulillah.. x sangka setahun dah pun berlalu.. membesar dengan sihat.. mama sgt2 bersyukur .. Amni tak byk kerenah.. n opkos dia tak selalu kena marah... hahaha.. mana boley kita marah anak2 yg bawah umur setaun ye dok..?? bukan paham mende pon.. n as mama yg dah makin meningkat umurnya makin bertambah kesabaran melaayan kerenah anak kecik.. tak mcm mula2 jadik mak dulu..gelabah gile aku.. haishh.. dah beranak 3 ni aku lebey calm down ewahhh..;)
 (amni with abang akif)
Sepanjang tempoh ini amni mmg senang je nak jaga.. malam2 pun aku tak payah nak buat susu bagai coz dia mmg tak nyusu malam.. tak mcm abang2 dia aku kena bgn 2x semalam buat susu.. so b la amni tak nyusu malam aku kepelikan sikit.. tapi Allah nak bagi aku senang sikit kot.. Rahmat Allah kan..??/.. so malam2 mama ley tdo lena lahhh.. kadang2 je bgn coz amni nak isap puting..
 Bercerita tentang perkembangan amni diusia ini.. dah boleh join ngan abang2 main ..hhehe..…