Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2014

kembali huru hara

Bismillahirahmanirrahim...

Bersiaran dari opis.. dah mula kerja minggu ni.. perasaan..?? mmg berat hati nak kerja b la kita dah lamaaa tak wat kerja..dah kena hadap balik kerja yg tak abis2 n banyak jugak aku rasa ni..  walaupun aku baruuu 3 hari naik keje..huhu.. sedih..pedih tak taw nak habaq..

3 bulan biarpun dok rumah bukanlah aku berehat sgt2.. tp mmg heaven lah.. pagi bukak mata terus aku bersih diri then solat.. pastu kemas2 beg baju anak2... sediakan baju laki..sediakan baju aqil.. mmg berpeluh2lah aku.. walaupun time tu aku berpantang.. masih jugak aku gosokkan baju laki tau.. biarpun laki aku tak suruh.. tp tak pe.. tolong menolong katenyer.. usben uruskan 2 anak2 mandi.. buat susu lagi..sidai kain.. buang sampah.. see byk kan keje dia..

Lepas sumer dah pegi..tutup pintu.. keje aku adalah tutup sumer lampu.. bermula dari dapur.. kemudian bilik mandi.. terus bilik tidur no.2..last sekali baru lampu bilik n bilik air aku.. bla dah tutup sumer lampu baru la tenang aku nak tgk t…

awra sudah ke Taska APM

Dari petang semalam aku rasa tak sedap.badan.. lepas bgn tdo petang semalam (aku tdo lepas asar) terus badan aku rasa bisa2.. ni lah akibatnya..kan dah kata tak leh tdo lps asar.. tp sbb semalam aku susukan awra sambil baring.. nak tanak mataku layu jugak sementara nak tunggu anak kenyang..kadang2 bkn dia lapar sgt..tp nak nyonyot jerk lebih.. nak kasi diam mak suakan ajerk..hehheh.. matiklah nanti ade kecam aku melucah pulak..jgn yea..

Yg menghairankan perut aku ni mual2 dr malam tadi..apekah.?.. aku agak angin dlm badan...boh.minyak yu yi cap limau kot2 lega.. tp sampai hari ni tak lega..mual2 tu still ader.. pala pon kdg.mcm ting tong..kadang mcm nak pitam.. cepat2 amek keputusan tak jadi naik keje hari ni.. baik aku rehat jerk..

Oh ye yayang.awra dah mula aku hantar taska pagi tadi.. so hari ni aku standby kot2 awra tak benti2 nanges ker.. susu tak cukup ker...huhu.. mmg sedih giler tgk usben bwk awra tadik...ye lah..first time aku ngan.awra akan terpisah berjam lamanya..selama ni…

susu untuk awra (mampukah aku)

Tengah baring sambil susukan awra..hihi.. terkejut tgk statistik blog semalam kemain byk page view..serius blog gonjeng aku tak penah cecah lebih 200 view..but semalam mmg mengejutkan lahh.. tetiba debar2..sape yg dok baca blog aku..follower 20 jerk..huhu..tp ahkak tau silent reader ramaikan..ok tu mmg ayat perasan..haha.
Tak pe..teruskan.
Ahkak tak marah


Nahhh tayang pinggan nasik makan tengahari td.. memandangkan segala binatang dah tak de dlm peti maka yg ni jelah dpt mama masak utk aqil..tp aqil sukaaa sgt tau bla aku masak.. salah satu p3veret dish dia la..oh lg satu masak kurma..mmg 3 pinggan la dia tmbh..tak dan2 nak mkn nasik..nampak..nampak...nampak kan aku mcm pandai masak..?kekeke..mmg poyo..sila jgn nyampah tau korang..huhu
Ni adalah hari ke 3 aku train awra minum susu guna botol.. syukur sgt2 dia dah leh isap..walaupun muka awra kerut2 pandang aku..hihihi.. b la awra dah dpt step isap kemain laju dia teguk.. 2 onz cepat je abes.. mmg hari ni membizilah aku pumping susu..a…

jangan mengalah sebelum bertempur (main hentam je tajuk)

Nahhh.. ni hasil perahan dr kul 7 to 8 am..huhu.. syukur sgt2..biasa nak capai byk ni sgt...sgt...sgt...susah ..:(..tp pagi ni boleh perah 4 onz sebenarnya..lg 1 onz aku da masuk dlm botol utk cubaan awra minun menggunakan botol..mmg sejak akhir2 ni awra tolak utk hisap guna botol.. aku is panik ni.. melalak2 awra tak mo.. ok mommy2.. aku perah tadi sambil tgk muka awra.. aku mmg kena tgk anak as inspiration baruuu susu kuar byk..hihi.. tak caye cer cuba..

Alololo.. minggu ni aku baruu nak train awra guna botol.. mmg melalak2 dia tak mo.. aku igt dia boleh je mcm anak2 aku yg lain..tak penah tolak botol..kalu amni lg la..bg ape pun dia reti isap.. susu kotak dia boley isap masa umur 6 bulan.. 
So rini mmg aku kelam kabut sgt..mana nak wat stok susu..mana nak perah bg awra minum.. ntah.. ape dah jadik ngan aku pun aku tak paham.. hahaah.. so bl  cuba2 awra melalak2 takmo isap guna botol maka aku pon sama ikut nanges..huhu.. sian sgt tgk awra mcm tu..tp aku da tak ley main2 dahh.. nant…

syukuri nikmatNya bertabah dgn dugaanNya

Yee haa.. dah rasmikan pemanggang ajaib yg beli kat idaman suri rituh.. kihkih..pmdahal masak roti telur ngan sosej jerk pun.. ini semalam punyer bekfes..


Tadaa.. buruk ke rupa roti ni.?.. ok lah kann..garing2 baru sedap kan.. aku suka roti telur tu pukul ngan garlic.. rasa dia mcm roti garlic la kann.. ; )..ehhh baper byk kann kann dah aku..ape hal.?...abaikan je lah korang...
Ekcelly pemanggang ajaib tu tiada kena mengena ngan ape yg nak aku corat coretkan hari ini.. 
Dah hampir 3 bulan aku jalani hidup as a mother for 4 kids.. syukur sgt2 Allah beri aku rezeki anak2.. cepat sgt2 Allah beri hingga aku amek keputusan utk berhenti utk beranak lg memandangkan aku sayangkan badan aku ni.. 3 kalu bersalin c-set cukuplahhh... aku dah takut nak tanggung risiko.. biarpun aku sukaaa sgt baby2 ni...huhu
Namun menjadi mak utk 4 anak ini bukanlah mudah.. kadang2 aku nangis sendiri b la aku handle anak2 ngan cr yg kasar..mmg aku tak suka cr tengking2..tinggikan sore..but.. b la aku tak cukup ka…

stock susu ibu (mampukah aku...)

Assalamualaikum..
Selamat pagi jumaat yg sejuk.. hujan pagi tadi di bumi Putrajaya.. sian en usben kena ulang alik anta aqil dulu p sekolah..then baru amek amni n akif plak.. ye lahh..time aku cuti ni usben amek alih antar aqil..dgn dukung amni yg boleh tahan berat dia tu.. tadi hujan kenalah antar aqil dulu..sian anak2 basah plak nanti kena ujan.. nak anta aqil kena menapak..jem oiii kawasan sekolah tu..huhu

B la makin dekat nak keje aku da makin panik coz stock susu awra baru 3 botol..menyesal pon tak guna coz mmg salah aku..huhu..:(.. tp niat menggunung tinggi nak fully susukan awra biar smpai 6 bulan pon tak pe..

Malam td aku search cara nak wat stock susu..omg.. mmg lalai lah aku.. salahkan diri sendiri coz lmbt cr ilmu.. baca pengalaman mommy2 yg berjaya wat stock manyak giler wat aku nganga..wahhh..sgt struggle mommy2 tu.. ader yg sanggup bgn awal pg nak wat stock susu wat si anak..sanggup korban masa tdo...ader mommy tu sebelah perah susu..sebelah susukan anak..masya Allah..da…

baby awra 2 month ++

Sedar tak sedar dah 2 bulan lebih dah awra.. bermakna dah tak lama da nak masuk keje.. bla dihitung2 dlm seminggu lebih jerk lg...huhu..tiba2 hati jadi sayu..sedih n risau nak lepaskan awra bawah jagaan pengasuh.. yea aku akan hantar awra kat taska abang n kakak dia duduk..mudah2an awra baik2 jer lahhh.. belum pernah awra berpisah ngan mama lama2.. mesti awra akan selalu nangis igt kat nenen mama..hahah..:p

Alhamdulillah syukur sgt2 awra membesar dgn baik.. azam aku nak bambamkan awra mmg berhasil walaupun tak la bambam sgt2..namun melihat perkembangan awra aku sgt2 puas hati..awra lahir kecik sgt berbanding abg2 n kakak dia..only 3.09kg..sian dia..kecik sgt di mata aku..nak pegang pon takut..n setiap kali angkat mesti awra nangis ...sakit kot aku pegang..so nak angkat kena pelan2.. awra aku fully breast feed..no campur2 lg.. inilah pertama kali anak yg aku tak campur susu sejak lahir..
Dulu mmg aku heran nape susu aku tak byk mcm org lain.. pengalaman anak pertama..konon2 nak bg sus…

soping2 langkawi

Assalamualaikum

Tepek gambo dulu.. ni gamba sarapan semalam..hihihi...heavy breakfast gitew..ehh bukan hari2 heavy ker.? Arghhh...

Tu dia..roti telur with meatball gravy..teringin nak mkn meatball ikea..search resipi buat gravy..hmm..nyummehh..;)..walaupun tak cukup bahan..still ok la rasa dia..

Igt da bes citer pulau lagenda permata kedah tu...rupanya belum..nak share la ngan korang ape yg sempat aku rembat masa pegi sana.. tak de la byk sgt aku nyoping. . Lagi pun usben amek luggage 30kg jerk.. beg tarik aku jerk dah 10kg aku rasa..


Tadaaa... ni jerk pun menda yg aku sopim..haha.. kain pelikat..utk ayah n abah..rm15 satu..jenama gajah duduk..murah tu dek oiii...kain batik..aku amek 4 jerk..lebih 5 kena bayar kat kastam..selai rm12..aku suka kain batik langkawi sbb sedap pakai..sejuk n santek jugak..sudip kayu tu..4 rm6.90 mcm murah jerk kan..so aku grab..tgk2 kak wan pun amek..tapi siyes..siok giler msk ngan sudip kayu tu..ringan n kuat..sudip tu aku beli kat hj ismail group. .yg s…

langkawi day 3 30.4.2014 (rabu) pantai chenang-underwaterworld

Hari ke 3.. sedih  nak balik dah..:(..tak cukup rasa dok langkawi 3 hari 2 malam ni.. flight hari tu kul 4.30pm.. so ader masa nak jalan2 lagi.. planning dulu mmg nak island hopping bagai..tp oleh kerana tiba2 Allah nak bg Awra so batalkan niat tu..lain kali lahh..

Hari last baru aku bawak anak2 main pantai.. tak sempat..masa terhad..so pg2 dlm 7.30am aku dah gerak budak2.. hihi.. derang bab main2 ker jalan2 cepat jer bgn..cer gerak nak p sekolah..mmg liat la kan..

Konon2 nak mandi.. ader hati nak mandi jugak..padahal anak kocik bonar tu..tak pe cecah air laut jadik ler..huhu
Hehe.. awra mcm biasa..pagi mmg dia suka tdo..baiklah..tdo la nakk..tp mmg lengoh tgn mama dukung kamu nak..baru 4.55kg pun dah kemain berat mama rasa..tak pe..keep it up nak..mamamok jerk..lengan mama pon byk lemak..kekeke
 Tak berani nak bg anak2 pegi jauh..main ombak tepi2 sudah.. tak de org dewasa mandi sama so aku tak bg anak2 masuk laut coz mood amni tak ok pg tu..tak mo turun dr dukungan papa.. tak pe..ma…

langkawi day 2 29.4.2014(beras terbakar-makam mahsuri-oriental village-makan laksa)

hari ke 2.. mmg plan nak jalan2 jerk., lepas sarapan sekitar chenang..tempat pertama nak dituju adalah beras terbakar....dgr citer kalo nak beli kain batik ker kat sini la murah... ni kali ke2 aku ke beras terbakar..niat hati mmg nak beli kain batik n tuala besar.. 5 taun dulu aku beli tuala besar tu..mmg suka aku pakai..tak tebal sgt..korang.. sorri la aku tak tangkap gambo plak kat beras terbakar.. kami sampai dlm kul 11 cam tu..mmg tak de org pun lg...
tak lama pun kat situ..panas baq hiang..awra dah melalak lalak..mmg spoil mood la aku nak membeli belah kan.. masuk jer satu kedai aku beli kain batik siap jahit..satu rm12.. aku amek 4...tgk kain pelikat gajah duduk rm15..aku beli 2 utk ayah n abah... yes..ader pon tuala besar tu aku amek 2..rm18... ader jugak la aku beli baju nak pakai kat umah..anak2 usben belikan baju langkawi sorang selai..kenang kenangan kann...hehhehe...kak wan tak membeli belah sgt..dah byk kain batik katenyerrr....hihi...so dlm 1/2 jam je kat situ..laju2 ma…

langkawi day 1 28.4.2014 (isnin)

sampai langkawi pukul 11 lebih tak silap aku.. seminggu sblm dah booking kete sewa..kami amek kete sewa abang chik..mmg glamor dah kete sewa abang chik ni..siap masuk paper dah... so utk booking kena bayar 100.. kat sana mmg byk agen2 yg tawarkan kete2 sewa..so tak bimbang.. tapi kami saje booking awal..usben call kete dah get ready..siap pasang ekon dah pun..hihi.. oh ye kami amek avanza..kete baru..mmg tip top..ekon sejuk...kuat..utk 2 hari rm200 derang charge...  
kali ni kami check in kat Langgura Baron Resort chenang.. saje nak dok tepi pantai pulak..katenyer happening kat chenang ni.. so utk 2 malam rm250..beli kat Agoda..ok la pada aku..ader 2 katil queen..murah plak tu.. cuma yg tak best kami dpt tingkat 3..haiyoo...penuh dek non...bilik air mmg beso..sorry tak sempat nak amek gambo...ehhh bkn tak sempat tp aku lupa..hihi..cuma lantai jerk agak berpasir..yg lain aku ok jerk..
gini la  rupa bilik tu.. bilik luas.. dgn harga tu aku rasa berpatutan...;)

rahat dulu kat bilik..pla…