Langkau ke kandungan utama

Ramadhan 15 (ceritera puasa)

As salam..

Masih kita dalam bulan Ramadhan Al Mubarak.. Alhamdulillah..dah 15 hari dah puasa kan..ishhh..cepatnya..radio pon dah mainkan lagu raya.. ;).. terasa lain kan bulan puasa ni..maksud akak suasana tu.. hihi.. 

Ramadhan kali ni anak2 akak Aqil n Akif dah blajar berpuasa.. Alhamdulillah.. baru tinggal sehari jerk.. pasni tataw la akak.. sian gak tgk budak2 pose kan.. cuma akak terkejut tengok Akif.. pertama kali puasa dia dah boleh puasa penuh.. 

Aqil ponteng puasa:

Haha.. akhirnya dpt jugak akak tangkap anak tak poser..dengan kata lain nipu akak..kata poser tapi sebenarnya tak.. ala.mcm kita dulu2 gakkan.. tipu minum air masa amek air semayang kan..kan.. hahah.. tapi Aqil tipu makan lempeng yg akak buat masa sahur..hahaha.. giler geli hati akak.. ceritanya gini.. masa tu akak baru amek derang balik sekolah.. then rehat2 kejap.. akak suh Aqil mandi.. dia siap mandi akak pon pi solat dulu.. dah selesai solat..akak nak pi dapor nak kluarkan ayam dlm freezer.. tiba2 mata akak terpaku tgk lempeng atas dapur dah tinggal suku.. pagi masa sahur tu akak ader la wat lempeng cicah kuah kari ayam..rasanya..ade sekeping lg yg belum terusik.. haaa...sah dah..ade yg tak puasa..terus akak tanya Aqil diam2.. risau Akif dengar.. akhirnya Aqil mengaku.. huhu.. lapar sgt kot dia.. akak tak marah pon.. cuma ckp ngan dia tolak wet raya..hahah.. patut ler lantai ader titisan kiah kari.. lepas kejadian itu..mmg tak la akak tinggal makanan lagi..isau kejadian berulang.. |:P

Akif ponteng puasa:

Kejadian masa hari minggu...akak terbabas bangun sahur.. rasa bersalah nak suh anak2 pose.. tapi akak diam jerk.. dlm kul 8.30 am gitu..akif kejut akak.. 

Akif: ma.. boleh ke akif nak makan..?
Mama: Akif tanak pose ke rini..?
Akif: mama.. abang nak makan.. ari ni tak pose,,pale abang peningggg laaaa...
Mama: haaa.. p la makan abang.. jgn bg tau aqil tau..
Akif: angguk2..

Nasib Aqil bangun kul 11.30am.. pastu dia tak mintak nak makan ke hape..hihi..maka berpuasalah Aqil hari itu.. nasib Akif pandai simpan rahsia.. ;)..

Gambo ni puasa ke 10 kot.. akak masak nasik goreng pagi tu.. Akif da pejam2 mata makan..  nak kutuk pinggan mangkuk akak  carca marba lettew.. hihi..   so far bangun sahur tak la susah sgt anak2 ni.. ok lahhh.. cuma yg merungsingkan akak ni haaa.. asyik la terbabas tdo.. kadang 5.15am baru terloncat dr katil.. tak ke kelam kelibut..makan pon tak kunyah bebetui dah..halaaahhhh...

Masa berbuka paling meriah.. mana nak layan anak yg puasa.. anak yg tak puasa pon kemain lagi .. adoiii nak.. biasanya balik keje akak terus cabut tudung terus zassss ke dapo... masuk dapo kul 5.30pm gitu... dekat kol 7 pm la biasanya sudah.. mmg penat .. tapi tak pe.. akak belajar bersabar.. kalo tgk rumah mmg stress.. sepah sana sini mainan lah..buku lahhh.. b la badan akak penat akak rela pejam mata jerk.. kang akak buat mcm2 keje..badan makin penat.. risau lepaskan amarah kat anak2 pulak..sian derang..da la siang tak jumpa..:(.. biarlahhh... mujur ada suami yg byk sgt dah akak rasa membantu.. kadang dia tgk akak tak sempat basuh pinggan.. dia tlg basuh.. akak tak boleh buat kerja dlm keadaan anak melalak2.. tangan akak akan gigil.. hihihi.. telinga akak tak tak cukup kebal nak tadah bunyi tangisan.. maka akak biar je dulu kerja tu..kang anak tdo akak buat..camtu..ek ehhh.. ni citer pasal puasa ke ape ni.. hahah.. sorry lahhh..akak men ikut apa yg ade dlm pala akak jerk..

Bazar Ramadhan belum pernah akak jejaki.. usben akak ngan anak2 jer la ade pegi..tu pon baru 2 kali kot.. biasa juadah berbuka akak akan masak kuih2 yg senang jerk.. mcm buah melaka.. cucuq udang.. pisang goreng..sukun goreng.. karipap..popia.. ala..yg mudah2 jerk.. janji ade la mcm kuih.. berbuka mmg Aqil nak makan nasik.. so mmg akak kena masak lauk.. biasa paling byk pon 2 jenis sajerk.. 

Ada 15 hari lagi nak raya kan.. persiapan baju raya baru 40% siap.. tu pon baju anak2 jerk baru beli.. pon belum settle lagi.. ade gak mak pak tak de baju ni kang.. b la akak pikir2..gerun plak ..giler byk RM nak guna ni.. dwet raya ..baju raya..kueh raya.. perjalanan beraya.. haiyoooo.. ^_____^..  mudah2an Allah permudahkan la persiapan raya akak taun ni.. AMin..

 


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Nak tau jantina anak semasa mengandung melalui selera makan

tajuk macam ye ye ajerk...heheheh...sila abaikan tajuk...sajer wuat gimik...just nak share jerk ngan korang2 pengalaman aku time preggy dulu...maklum ler mengandung pun dah 4 kali...tapi anak baruuuu 3 heheh...

1) masa pregnant aqil (anak sulung) aku suka sgt:-..

-suka sgt menda manis....kuey manis...colat...eskrim...ape2 yg manis lerrr...
-suka makan ikan...tapi x ler makan seafood lain...ikan mmg suka sgt2...
-suka tido mengiring ke kiri...(coz baby dok belah kanan...tanak tindih baby..)
-suka kemas2...masak bagai...
-suka cekodok pisang (hasilnyer anak pun suka makan pisang..hahah..)

tapi...x suka :-

-makan bege bese tuh...ala...mcm Ramlee bege tuh....x suka rasa dia...(bege mcd suka plak...hhahah..)
-x suka sgt mkn ayam or masak ayam...eee  geli rasa masa tuh...

n resultnyerr aku dapat..baby boy...;)

2)masa pregnant akif(anak ke 2)

- sama mcm pregnant aqil...suka manis2...x suka makan ayam...n sumer nyer adalah sama di atas..
- mengidam sgt nak p cameron...last2 dah 8 bulan br …

DETAILS SCAN - Pusat Rawatan Islam AZ-ZAHRA Bangi

Semalam dah janji nak sambung kan..  sebelum tu jamu mata dulu dengan roti bakar ekrim..hikhik.. ;)

 Actually ni gambo lunch semalam ngan en usben.. sementara nak tunggu appointment kul 1.30pm.. oleh kerana aku ngan usben da kenyang.. kitorang order menda ni jer kat Kopitiam Bangi kot..blakang Az zahra jerk.. masa tgk menu melior tgk roti tu plus tekak aku terasa nak makan ekrim..

 En usben sy mmg giler kopi.. so tunjuk je kat menu tu coppucino ice blended.. ntah kenapa aku ni tak baper gemar plak air2 yg di campur eskrim.. muak kot.. so usben je la minum sampei habis..
 Masa menunggu kol 1.30 pm tu aku kemain berdebar2 ..bodo sgt rasa.. takut pun ader.. mmg aku neves giler nak jumpa anak dalam perot time ni.. first time aku decided nak wat details scan ni.. sebelum ni scan2 biasa jerk..byknya kat klinik kesihatan tempat aku check up.. tapi kali ni aku nak cuba details scan ni..maklum la ..kali terakhir ngandong kot.. mueheheh.. malam tu siap berdoa mintak segalanya ok n paling aku n…

Air Terjun Kemensah (P.I.C.N.I.C) lagi.

As salam..

Minggu lepas 5/10/2013 setelah 2 minggu merancang nak berpicnik..akhirnya menjadik jugak..biarpun tak ramai tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar ewahh..:)

So aku ngan bebudak opis (semua lelaki hahha) decided nak cuba mandi manda kat kemensah ni..terjumpa kat blog sape ntah lupa pulak..maafkan saya. huhu.. Kemensah waterfall ni dekat ngan Zoo Negara..tapi atas  lagi.. yg menariknya tempat ni ader chalet2 yg kita boleh sewa dengan harga berpatutan.

Dari Putrajaya kami berkumpul kat Petronas presint 9.. so tak ramai yg pegi..3 bijik kete jerk pun..jadik lahhh..yg lain haremmm last2 minit canceled..okey fineee!!!


Oleh kerana aku pon first time datang.. idak la aku tau mana nak pegi.. at last kete kami berenti kat chalet Celi ni.. Kononnya nak pegi ke teratak angah.. tapi non jumpa.. Celi pon celi lahhh... Konsep kat sini adalah sungai persendirian. Korang boleh sewa chalet or sewa pondok jerk macam kitorang. Adalah lebih elok kalau nak tempah chalet call dulu sebelum datan…