Langkau ke kandungan utama

Raya ke-2 (indahnya beraya di desa)


Salam Aidilfitri.. masih kita dalam bulan raya :).. 

So mcm mana.. dah byk pegi open house ke korang..?? Amboi sioknya makan2.. tapi jgn sampai over sudah la ye.. akak mmg tak reti nak makan2 sgt pegi open house ni.. kadang amek satu jenih makanan jerk.. yg lain akak hanya mampu memandang..kenyang kot.. tapi balik rumah rasa nyesal napa ak tak rasa itu ini..haihhhh.. :P..

Ada orang akak tgk pandai sgt makan.. kejap kang dia rasa tu..kejap kang amek mende lain pulak.. ishhh..pandai sungguh la menikmati makanan.. akak is kenot la dik..cakap macam akak ni badan kurus melidi kan...hahha..padahal.. ^____^.... nak buat camner..metabolisma tak brapa nak laju..huhu..

Hari raya ke -2 masih di kampung halaman en usben.. seriusly..akak mmg suka beraya kat kg usben..meriah..tak mcm rumah akak.. sedara mara dia ramai.. suka akak nengok derang ziarah menziarah..ala..makan kuih jerk pon.. bukan payah2 nak basuh pinggan mangkuk bagai.. basuh cawan2 jerk. lagi pun akak ada adik2 ipar yg sgt la baik2.. tak de sapa nak tolak menolak basuh pinggan mangkuk.. sapa free buat jerk..

Kg usben ada sawah.. mcm akak beraya ni rumah mak cik usben..mmg siok la kalo beraya rumah ni..rumah di tengah sawah.. berangin jerk.. tahun ni padi baru nak tanam.. taun lepas padi tgh menghijau..  ade lagi satu rumah nenek usben..pon tengah sawah.. tapi akak tak amek gambo..henpon tinggal dlm kete..





Amni n |Akif.. melawat kawasan.. abes daun pokok pisang deme carik2..

Actually mangkuk kat tgn amni tu mak mertua akak yg punya..amni ada satu sikap b la dia rasa comel menda2 di mata dia ..dia akan pegang menda tu tanak lepas.. lagi best dia mintak sebiji rambutan dr nenek dia.. igt nak kupas ke hapa.. dia kuat2 bg tau nenek jgn kupas.. hahah..rupanya nak isi rambutan dalam mangkuk tu.. maka bawalah amni mangkuk berisi rambutan nan sebiji itu ke rumah sanak saudara ..hahha..


Cuaca panas kan sekarang ni.. raya ke dua kemain terik weh... nasib raya ke 3 hujan selebat2nya.. syukur sangat.. Awra terus akak pakaikan kasut.. kemain dia pon buat lawatan sambil belajar ..ke sana sini melawat kawasan..


Awra dah 1 tahun 5 bulan..

Berangin.. siok jerk..lagipon kawasan umah wak ni pon bersih jerk..rajin wak ni..

Muka happy awra.. jarang2 pijak tanah..biasa pijak semen..


Ni la rumah mak cik usben tu..masih kekalkan konsep rumah lama2 ..rumah atas wak masih kekalkan .. sesiapa dtg beraya umah wak ni..pasti tak lepas peluang bergambo kat tingkap ni..ahhaha..so dah 8 tahun kawen ngan usben. ini kali baru berpeluang nak bergambo sini.. raya ke dua baru adik ipar akak join..sbb dia tiap tahun dia akan beraya belah usben dia kat Klang dulu.. 

Ni kuarga adik ipar akak (pompuan).. ehhh tetiba nak introduce.. hahahah..taun ni tema merah derang.. nanti lain taun kita buat tema kale same2 ye ika..adik ipar yg sorang lagi raya ke 3 baru sampai umah mak..nando gamba derang pulak.. dah malas nak snap2 gamba..

Raya ke 3 tak p mana2 dah.. dok rumah tunggu org beraya pulak rumah mak.. malam tu kitorang alek Putrajaya dah..so abes la raya di kampung.. SEKIAN..


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Nak tau jantina anak semasa mengandung melalui selera makan

tajuk macam ye ye ajerk...heheheh...sila abaikan tajuk...sajer wuat gimik...just nak share jerk ngan korang2 pengalaman aku time preggy dulu...maklum ler mengandung pun dah 4 kali...tapi anak baruuuu 3 heheh...

1) masa pregnant aqil (anak sulung) aku suka sgt:-..

-suka sgt menda manis....kuey manis...colat...eskrim...ape2 yg manis lerrr...
-suka makan ikan...tapi x ler makan seafood lain...ikan mmg suka sgt2...
-suka tido mengiring ke kiri...(coz baby dok belah kanan...tanak tindih baby..)
-suka kemas2...masak bagai...
-suka cekodok pisang (hasilnyer anak pun suka makan pisang..hahah..)

tapi...x suka :-

-makan bege bese tuh...ala...mcm Ramlee bege tuh....x suka rasa dia...(bege mcd suka plak...hhahah..)
-x suka sgt mkn ayam or masak ayam...eee  geli rasa masa tuh...

n resultnyerr aku dapat..baby boy...;)

2)masa pregnant akif(anak ke 2)

- sama mcm pregnant aqil...suka manis2...x suka makan ayam...n sumer nyer adalah sama di atas..
- mengidam sgt nak p cameron...last2 dah 8 bulan br …

DETAILS SCAN - Pusat Rawatan Islam AZ-ZAHRA Bangi

Semalam dah janji nak sambung kan..  sebelum tu jamu mata dulu dengan roti bakar ekrim..hikhik.. ;)

 Actually ni gambo lunch semalam ngan en usben.. sementara nak tunggu appointment kul 1.30pm.. oleh kerana aku ngan usben da kenyang.. kitorang order menda ni jer kat Kopitiam Bangi kot..blakang Az zahra jerk.. masa tgk menu melior tgk roti tu plus tekak aku terasa nak makan ekrim..

 En usben sy mmg giler kopi.. so tunjuk je kat menu tu coppucino ice blended.. ntah kenapa aku ni tak baper gemar plak air2 yg di campur eskrim.. muak kot.. so usben je la minum sampei habis..
 Masa menunggu kol 1.30 pm tu aku kemain berdebar2 ..bodo sgt rasa.. takut pun ader.. mmg aku neves giler nak jumpa anak dalam perot time ni.. first time aku decided nak wat details scan ni.. sebelum ni scan2 biasa jerk..byknya kat klinik kesihatan tempat aku check up.. tapi kali ni aku nak cuba details scan ni..maklum la ..kali terakhir ngandong kot.. mueheheh.. malam tu siap berdoa mintak segalanya ok n paling aku n…

Air Terjun Kemensah (P.I.C.N.I.C) lagi.

As salam..

Minggu lepas 5/10/2013 setelah 2 minggu merancang nak berpicnik..akhirnya menjadik jugak..biarpun tak ramai tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar ewahh..:)

So aku ngan bebudak opis (semua lelaki hahha) decided nak cuba mandi manda kat kemensah ni..terjumpa kat blog sape ntah lupa pulak..maafkan saya. huhu.. Kemensah waterfall ni dekat ngan Zoo Negara..tapi atas  lagi.. yg menariknya tempat ni ader chalet2 yg kita boleh sewa dengan harga berpatutan.

Dari Putrajaya kami berkumpul kat Petronas presint 9.. so tak ramai yg pegi..3 bijik kete jerk pun..jadik lahhh..yg lain haremmm last2 minit canceled..okey fineee!!!


Oleh kerana aku pon first time datang.. idak la aku tau mana nak pegi.. at last kete kami berenti kat chalet Celi ni.. Kononnya nak pegi ke teratak angah.. tapi non jumpa.. Celi pon celi lahhh... Konsep kat sini adalah sungai persendirian. Korang boleh sewa chalet or sewa pondok jerk macam kitorang. Adalah lebih elok kalau nak tempah chalet call dulu sebelum datan…